Publicerat: 22 december 2016

Allt fler får ett fast jobb

De flesta som jobbar har en tillsvidareanställning, det som vi dagligt tal kallar för ett fast jobb. En mindre del av de anställda har en tidsbegränsad anställning. Det är vanligt t ex om ett företag behöver en extra medarbetare under en hektisk period eller kanske behöver en vikarie när någon i den ordinarie personalen är ledig.

Emellanåt hävdas det att de tidsbegränsade anställningarna inte används som det är tänkt, att de ökar i omfattning och att de fasta jobben inte längre skulle vara normen på arbetsmarknaden. Men, fakta ger inte stöd för de beskrivningarna. I rapporten ”Allt fler får ett fast jobb” kan vi visa att under perioden 2006 – 2015 har tillsvidareanställningarna ökat med nästan 300 000 (20-64 år). Dessutom har andelen av de anställda som har en tillsvidareanställning legat relativt konstant kring 85 procent under de senaste 15 åren med viss konjunkturvariation. Från 2014 till 2015 steg andelen tillsvidareanställda från 84,9 procent till 85,1.

De tidsbegränsade anställningarna uppgår till drygt 600 000 (20-64 år). Sedan 2005 har det blivit cirka 50 000 fler tidsbegränsade anställningar. Andelen tidsbegränsat anställda föll från 15,1 procent till 14,9 från 2014 till 2015.

Vår rapport visar också att det är stor omsättning på de tidsbegränsade anställningarna. Under det senaste året har cirka 360 000 personer gått från en tidsbegränsad anställning till en tillsvidareanställning. Det är också den vanligaste vägen in på arbetsmarknaden för personer som är arbetslösa. Ungefär 260 000 personer har under det senaste året lämnat arbetslöshet tack vare en tidsbegränsad anställning.

 

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »