Publicerat: 25 juni 2015

Dimman på väg att skingras kring kvoterna

I förra veckan kunde Medlingsinstitutet visa att löneskillnaden mellan män och kvinnor var mindre än man tidigare trott. Det är så enkelt att SCB nu börjat sortera anställda i fler yrkesgrupper. Genom den lite modernare sorteringen tar skillnaden i lön ett skutt och kvoten minskar. 

Även om yrke är en av de tyngsta faktorerna när man vill förstå skillnader i lön kan självklart inte den officiella lönestatistiken och dess generella yrken ens efter omläggningen kan fånga alla de lönepåverkande faktorer som utgör grunden för hur lönerna sätts på arbetsmarknaden.

Det är något expertkåren framhållit under lång tid, men kvotkramarna inte velat ta till sig eftersom verkligheten hotar deras affärsidé, nämligen att försörja sig på och vinna politiska poänger på att försöka få allt fler att omfamna idén att just deras kvot ska påverkas med olika politiska medel.

Hoppas att fler får upp ögonen för att kvotkramarnas locktoner vilar på bräcklig grund. 

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »