Publicerat: 17 september 2015

En arbetsförmedling utan varken förmedling eller kontroll?

Vi kunde i gårdagens GP läsa om företaget Bemanningskontoret i Göteborg som har 100 lediga jobb för unga men får inga arbetssökande trots upprepade påstötningar hos Arbetsförmedlingen. Artikeln är intressant utifrån flera aspekter.

Bristen på hjälp och stöd från Arbetsförmedlingen att få fram lämpliga personer förklaras av en chef på Arbetsförmedlingen bl.a. med att ”Vi försöker agera professionellt när vi får in den här dimensionen av uppdrag….”.

Det är inte första gången som vi hör Arbetsförmedlingen bortförklara uppenbara brister i myndighetens huvuduppdrag med ett Orwellskt språkbruk. Ska företagare verkligen behöva tjata sig till hjälp med rekrytering av arbetskraft när en lägre arbetslöshet står högst upp på den politiska dagordningen samtidigt som Arbetsförmedlingen har fått kraftigt ökade resurser. Eller ska man kanske vända på det hela; är det inte dags för politikerna att låta Arbetsförmedlingen kasta in handduken.

Vidare kan i artikeln noteras att Arbetsförmedlingen verkar ha abdikerat från sin kontrollfunktion i arbetslöshetsförsäkringen. På fråga om man kan tvingas att ta ett lågavlönat arbete med oregelbundna arbetstider svarar chefen på Arbetsförmedlingen bl.a. följande. ”Vi resonerar inte längre i form av tvång och tvinga. Vi ringer inte a-kassan bara för att en person inte vill söka ett visst jobb. Den frågan tillhör ett förlegat synsätt på vår roll”.

Myndighetens ledning har i ett förtydligande klargjort att det var ett ”otydligt och olyckligt” uttalande, men till synes är meningarna väldigt tydliga i alla fall om inställningen på kontorsnivå.

Det är sant att man inte kan tvinga någon att ta ett jobb och visst finns utrymme för vad som kan anses vara ett lämpligt jobb. Men utifrån frågeställningen om lönenivå och arbetstider visar Arbetsförmedlingens svar på ett uppseendeväckande passivt förhållningssätt. Vi får hoppas att Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringens (IAF:s) tillsynsfunktion över Arbetsförmedlingens kontrollfunktion fungerar bättre än förmedlingens egen tillsyn över de arbetslösa. Det är av stor vikt att kontrollfunktionen fungerar nu när arbetslöshetsförsäkringen blivit generösare från den 7 september. Ju generösare en försäkring blir desto viktigare blir kontrollen och tillsynen.

Ett annat uttalande i artikeln från chefen på Arbetsförmedlingen säger en hel del om synen på företagande: ”Det finns många arbetsgivare i dag som vill göra en insats och anställa ungdomar”. Detta uttalande speglar en syn på företagande som är väldigt vanlig; nämligen att företag och företagande i första hand är ett medel för att uppnå mål såsom sysselsättning, arbetslöshet, jämställdhet, integration, skatteintäkter etc. Det är dags att sätta upp företagande och företagsamma människor som ett mål sig eftersom det i grund och botten handlar om friheten att forma sitt eget liv utifrån egna behov, förutsättningar och intressen.

 

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »