Publicerat: 18 januari 2016

Lovande nyfikenhet inför AF-utredningen – men glöm inte fokus på kostnadseffektivitet

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har besökt Australien för att studera landets arbetsförmedling. I en återrapport från resan delger ministern en blandad bild av systemet. Men vad är slutsatserna kring kostnadseffektivitet? Och när sjösätts AF-utredningen?

AF-utredningen lades ner för ett år sedan. Nu är översynen på väg att tas upp igen av döma av regeringens signaler. Det är inte en dag för tidigt.

Statsrådet Johansson är inte övertygad om australiensiska systemets förträfflighet. Hon menar att omfattningen är för liten. Det är förvisso sant att systemet är mindre i omfattning än det svenska, men säger ingenting om vad man faktiskt får ut av de satsade skattekronorna. En relevant fråga är därför att analysera vad kan vi lära om kostnaderna i det australiensiska systemet?

Enligt en av Storbritanniens främsta forskare området så ”skapade det australiensiska systemet ett nätverk vars resultat förbättrades över tid, med uppgifter som tyder på att Job Network levererade bättre utfall, till halva kostnaden av tidigare system”.

Det är även viktigt att känna till Australiens arbetsmarknadspolitik generellt. Offentliga medel som satsas ligger i nedre kvartilen vad gäller aktiv arbetsmarknadspolitik i förhållande till BNP (0,3 procent av BNP). Sveriges satsning i relation till BNP ligger runt 1 procent.

I ett ansträngt statsfinansiellt läge måste vi satsa på reformer som ökar kostnadseffektiviteten och möjliggör en arbetsförmedling som är i takt med tiden. Det finns inget att vänta på. Nu är det läge att sjösätta AF-utredningen.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »