Publicerat: 25 januari 2016

Proffsen flyr Sverige samtidigt som resurser brinner inne

I höstas lämnade ett av världens mest ansedda företag för arbetsförmedling den svenska marknaden. Orsak: dåligt riggade upphandlingar och för små volymer. Saknas resurser? Inte om man ska tro Arbetsförmedlingens egna ord: ”Vi får för mycket pengar”.

Idag uppmärksammar Dagens Industri att Arbetsförmedlingen (AF) skickar tillbaka 2,9 miljarder kronor i oanvända resurser. Det är bra att AF inte sprätter skattepengar i onödan, men det väcker frågor om resurstilldelning och hur myndigheten prioriterar sitt uppdrag.

Berlin 2013

Besöker Ingeus i Berlin, bild från 2013. Specialister på arbetsförmedling

Ett tydligt exempel är myndighetens arbete med privata aktörer. Tjänsten Stöd & Matchning upphandlas av Arbetsförmedlingen (AF) sedan ett år tillbaka. Men utvecklingen går trögt. Så långsamt att ett av världens främsta företag på området valde att lämna Sverige i höstas, detta efter åtta år med allt för omständliga upphandlingar och för små volymer.

Tjänsten är för liten sett till satsade medel: för personer utanför garantierna för långtidsarbetslösa uppgick kostnaden för insatsen till 45 miljoner kronor – inte ens en promille av AF:s totala anslag.

Utomlands har det tråkigt nog viskats om att Sverige är en ”death spiral” för seriösa förmedlingsföretag som vill leverera resultat. Stöd & Matchning var ju tänkt att rätta till fler av de misstag som gjorts under tidigare år: Mer fokus på kvalité och resultatstyrning. Fyra spår med olika resurstilldelning beroende på individens behov av stöd.

Väl genomfört är dessa komponenter en variant på en Australien-modell, även om avgörande delar saknas och målgruppen förändrats över tid. Det saknas fortfarande ett rating-system, till exempel.

Men för att modellen till slut ska fungera krävs det att AF också långsiktigt vill arbeta med aktörerna, och faktiskt prioritera att använda de anslag som nu skickas tillbaka till statskassan. Det är inte bra att proffsen flyr Sverige samtidigt som resurserna brinner inne.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »