Publicerat: 7 maj 2015

Psykisk ohälsa – mer än en arbetsmiljöfråga

Svenskt Näringsliv presenterade igår den nya rapporten ”Psykisk ohälsa – mer än en arbetsmiljöfråga”. Det gjordes i samband med ett välbesökt seminarium i Systembolagets lokaler, där naturligtvis Systembolaget själva inledningsvis fick berätta om sitt arbete med psykisk ohälsa och psykosocial arbetsmiljö. Seminariet avslutades med ett panelsamtal med psykologen och arbetslivsforskaren Christin Mellner, riksdagsledamöterna Annika Qarlsson (c) och Magnus Manhammar (s), Unionens Cecilia Beskow och Svenskt Näringslivs Christer Ågren.

Trots svårigheterna att bli konkret och nå enighet i en så bred fråga kunde konstateras att den psykiska ohälsan är en angelägen fråga på flera sätt för arbetsgivarna och för hela samhället. Området är dessutom komplext, framförallt eftersom det kan finnas en mängd orsaker till psykisk ohälsa, både i arbetsliv och i privatliv. Men viktigast av allt, alla var eniga om att psykisk ohälsa är mer än en arbetsmiljöfråga och således något som fler aktörer än arbetsgivarna måste ta ansvar för.

 Rapporten är den andra i en serie fördjupningsrapporter som följer på Svenskt Näringslivs initiativ ”Förändring – för en ännu bättre arbetsmiljö” som presenterades i maj 2014. Den första fördjupningsrapporten ”Allt säkrare arbetsplatser – men mer behöver göras” kom i december 2014 och handlar om dödsolyckor.

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »