Publicerat: 26 januari 2015

Sänkt tröskel öppnar dörr för varannan arbetslös

Genom att ytterligare öppna upp arbetsmarknaden för enklare jobb skulle arbetslösheten kunna minska. I Sverige har många så kallade enkla jobb mer eller mindre medvetet trängts undan.

I EU-länderna däremot är det i genomsnitt dubbelt så vanligt med det som ibland kallas för enklare jobb. Det handlar om jobb som inte kräver lång utbildning utan där man med en kort introduktion kan komma igång ganska direkt. Är politikerna och/eller parterna beredda att pröva nya lösningar kan jobbskapare och arbetslösa gemensamt kanske till och med halvera arbetslösheten.

236 000 jobb eller ungefär var tjugonde jobb i Sverige är ett jobb utan krav på särskild yrkesutbildning enligt Eurostat. I EU-27 ligger andelen på 9,2 procent. Om antalet enklare jobb fördubblades skulle det motsvara mer än hälften av de närmare 400 000 arbetslösa. Det skulle kunna fungera som en murbräcka mot utanförskapet och underlätta för de första stegen in på arbetsmarknaden.

Läs mer om enklare jobb, lägstlöner och lönespridning i rapporten Lägstalöner och lönespridning – vad säger forskningen?.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »