Publicerat: 28 januari 2015

Varje dödsolycka är en för mycket

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller skrev tidigare i veckan om arbetsmiljö och dödsolyckor på arbetet. Det är bra att denna viktiga fråga får utrymme i medierna. Strax innan jul släppte Svenskt Näringsliv rapporten Allt säkrare arbetsplatser – men mer behöver göras, som handlar just om utvecklingen när det gäller antalet dödsolyckor. Ända sedan 50-talet har vi kunnat se en nedåtgående trend och 2013 hade vi det lägsta antalet dödsolyckor på arbetet någonsin enligt siffror från Arbetsmiljöverket. 2014 vände olycksantalet upp igen och därför såg vi att vi måste ta tag i frågan även om det är för tidigt att tala om något trendbrott. Tittar vi historiskt så har vi haft enstaka år där olycksantalet ökat men den långsiktiga trenden är entydig – trots att vi arbetar allt fler timmar minskar antalet dödsolyckor.

Varje olycka är självklart en för mycket. Inom flera sektorer i näringslivet har man utarbetat nollvisioner när det gäller dödsolyckorna och man arbetar mycket målmedvetet med uppgiften – ofta i god samverkan med facken. Denna samverkan kan dock försvåras av osakliga utspel som drar uppmärksamheten från den verkligt viktiga frågeställningen – vad kan vi göra för att minska antalet dödsolyckor.

Ett första steg är att enas om verklighetsbilden. På det seminarium som IF Metall och Byggnads arrangerade häromveckan medgav man att antalet dödsolyckor gått ned och att det görs många bra insatser ute på företagen. Det är en välkommen start på en mer konstruktiv diskussion.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

ekonomifakta.se »

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Sveriges nya företagsamma nyhetstjänst. Nu kan du få ett dagligt nyhetsbrev med de senaste nyheterna från Sverige och världen, redan till frukost.

www.fplus.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Foretagsklimat.se innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

Tidningen Entreprenör

Entreprenör

Entreprenör är en sajt om entreprenörer och företagare, för entreprenörer och företagare.

entreprenor.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »

Miljönytta.se

Miljönytta

Miljönytta.se presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar belastningen på miljön.

miljonytta.se »