Publicerat: 17 april 2019

Äntligen diskuteras momsen

Den svenska momsen fyller 50 år i år och har gått från att vara en ”enkel, självkontrollerande” skatt till ett monster. Dags att ta itu med momsen i nästa skattereform skriver idag Tobias Wikström i sin ledare i Dagens Industri. Förutom skattesatserna så lyfts ÄNTLIGEN problemen med undantagen och behovet att lyfta in fler sektorer i momssystemet.

Låg eller hög moms är ett kärt ämne att debattera, men den dolda momsen har lyst med sin frånvaro i debatten. Dagens ledare i DI, Timbros artikel i DN och deras rapport är mycket välkomna. Från moms undantagna transaktioner brukar kallas för momsfria men momsfritt är inte fritt från moms utan är belastade med dold moms. Dold moms uppstår när den som säljer undantagna transaktioner inte kan göra momsavdrag på sina kostnader vilket leder till att momsen blir en kostnad. Beroende på hur lång försäljningskedjan är så kan dessutom den dolda momsen bli beskattad igen och dubbelbeskattning uppkommer (s.k. kumulativ moms).

Dold moms medför flera stora problem i samhället som t.ex. att idrottsklubbar och vård/skola/omsorg har svårt att få tag på lokaler, att egenarbete uppmuntras istället för att köpa in tjänster, att bostäder missgynnas jämfört med kontor och att investeringar skjuts på framtiden. Även vi konsumenter drabbas i form av dold dubbelbeskattning, att utbudet minskar eller att vissa transaktioner helt enkelt inte blir av. Detta i sin tur hindrar tillväxt och utveckling av samhället. Så här ska inte momssystemet fungera varför det är märkligt att problemen med momsundantagen inte debatteras mer i media FÖRRÄN NU.

Den svenska momsbasen är 52 % av en ideal bas, – nästan halva den ideala skattebasen består av undantagna transaktioner (40 %) och reducerade skattesatser (8 %). Detta kan man läsa mer om i vår rapport Momsens skattebas och skattesatser från 2017 som också beskriver och diskuterar den dolda momsens effekter och behovet av att ta tag i undantagen. En omgående basbreddning genom att fler fastighetstransaktioner förs in i momssystemet kan ske genom vårt förslag kring hyresmomsen.

Äntligen har momsen fått välbehövlig uppmärksamhet och nu hoppas jag att debatten fortsätter att fördjupas och inte bara fokuserar på hög eller låg moms utan tar ett rejält tag i undantagen och den dolda momsen.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »