Publicerat: 6 mars 2018

Dags för finansministern att tänka om

Idag kommenterar vi på Svenskt Näringsliv i en artikel Finansminister Magdalena Anderssons uttalande förra veckan om att regeringens förslag till förändrade (skärpta) regler för fåmansföretag hade kunnat hjälpa landstingen i arbetet med att minska beroendet av hyrpersonal.

Finansministern kliver här fel. En viktig bakgrund till att läkare i betydande omfattning väljer bort landstingen som arbetsgivare är brister i arbetssituationen inom landstingen. Enligt Martina Elfgren Lilja, tf VD Bemanningsföretagen, är det framförallt makten över den egna arbets­situationen som gör att vårdpersonal väljer att arbeta inom vårdbemanning. Finansministerns spår med ökad beskattning skulle enligt vår välfärdsexpert Anders Morin skapa en uppenbar risk för att sjukvården drabbas av dels ökade kostnader (arvodena för uthyrning skulle öka), dels ökad personalbrist (genom minskat utbud av läkartimmar, fritid väljs i utökad omfattning). Till detta kommer att en generell försämring av entreprenörsskatten skulle slå hårt mot företagande och sysselsättning och därmed mot de skatteintäkter som lägger grunden för vår välfärd. Dags för Finansministern att tänka om.

Artikeln återfinns här https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/minska-skatt-pa-foretagande/skattereglerna-okar-inte-kostnaderna-i-varden_698049.html

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »