Publicerat: 10 mars 2021

Sagan om Pomperipossa – alltjämt relevant

Idag den 10 mars är det exakt 45 år sedan Astrid Lindgren publicerade Pomperipossa i Monismanien. I denna satiriska saga avslöjade Astrid Lindgren att hon upptäckt att hon som egenföretagare betalade 102 procent i marginalskatt 1976. Ju mer hon tjänade desto högre skatt.

Den höga marginalskatten för egenföretagare var ett resultat av Hagauppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet 1975 där inkomstskatten sänktes på låga löner samtidigt som arbetsgivaravgifterna höjdes.

Inledningsvis svarade finansminister Gunnar Sträng att det inte fanns något som heter marginalskatt. I kammaren sa Sträng att ”Berätta sagor kan fru Lindgren, men räkna kan hon inte.”. Astrid Lindgren stal repliken och svarade: ”Att berätta sagor har Sträng alltid varit duktig på, men räkna har han inte lärt sig, det vore bättre om vi bytte jobb.”

Under 1970-talet kunde marginalskatten på arbete nå upp till 90 procent. Först 1981 sänktes marginalskatten samtidigt som förmånliga avdragsmöjligheter för lån på bostad begränsades. 1991 sänktes marginalskatten ytterligare till maximalt 50 procent (exklusive arbetsgivaravgifter) i samband med ”århundradets skattereform” men bara ett par år senare infördes en tillfällig värnskatt på ytterligare fem procentenheter. Det var först förra året som värnskatten avskaffades men Sverige har fortfarande en hög marginalskatt i jämförelse med andra länder. Den högsta svenska marginalskatten som är 55,5 procent* (exklusive arbetsgivaravgifter), innebär bland annat att ett företag som ska kompensera en medarbetare som flyttar från Lettland till Sverige för svenska skatter och minskad köpkraft måste betala 66 000 kronor i månaden. Sannolikt är tyvärr inte den sista sagan om svenska marginalskatter skriven än.

*genomsnittlig kommunalskatt och begravningsavgift 32,5 procent + statlig skatt 20 procent + avtrappad jobbskatteavdrag 3 procent.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »