Publicerat: 13 september 2019

Skifta ägare svårt – stör inte med skatt

Igår pratade jag på ett seminarium för 120 företagare i Mölndal om vad man behöver tänka på vid ett generationsskifte. Svenska företagare är i snitt 11 år äldre än genomsnittssvensken och många företag står inför generations- eller ägarskifte. Intresset är därför mycket stort för frågan.

Generations eller ägarskifte är en av de största utmaningarna för företagare och så har det alltid varit. Sedan 2004 har svenska företagare sluppit att även planera för arvsskatten och kan nu koncentrera sig på alla andra nog så svåra utmaningar. Det tål att upprepas att en enig riksdag avskaffade arvsskatten för att underlätta generationsskiften i familjeföretag.

Av och till dyker det dock upp förslag om återinförd arvsskatt. Denna vecka var det LO som i ett ”Program för jämlikhet” föreslår införande av en progressiv arvs- och gåvoskatt. LO konstaterar att den svenska arvsskatten var impopulär, något som SOM Institutet bekräfade i sin årsrapport 2005 där de skrev att arvs- och gåvoskatterna tillhörde de minst populära pålagorna samt konstaterade: ”Det tycks alltså ha funnits ett medborgerligt stöd för beslutet att avskaffa dessa skatter.”

LO skriver i sin rapport att frågan om generationsskiften i familjeföretag var ”en stötesten” vilket stämmer och att det därför finns undantag för företag i en del länder som har kvar arvsskatten. Problemen är att svårigheten att utforma sådana undantagen och att alla former av undantag minskar legitimiteten för skatten. LO skriver också att undantag för onoterade aktier ”innebar till exempel låg beskattning av de största arven”. Men onoterade aktier är ju det som dominerar i familjeföretag.

En annan teoretisk modell som LO nämner är att ha ett större grundavdrag för arv – men vad säger att en skatt är bättre som bara skrämmer iväg stora företag och förmögenheter från Sverige? I själva verket har avskaffandet av arvs- och gåvoskatten bidragit till att entreprenörer och investeringskapital hittat tillbaka till Sverige. När man förr talade generationsskifte var det många företagare som pratade om till vilket land man av skatteskäl skulle flytta till i samband med ägarskifte och pensionering. Det är nu länge sedan jag hörde den frågan.

Den svenska erfarenheten är att skadliga skatter skrämmer iväg entreprenörer och investeringskapital. Till det kommer att skatteintäkterna på sin tid var närmast negligerbara, när arvs- och gåvoskatten avskaffades låg tillskottet till staten på cirka 1,5 promille av BNP eller drygt 2,5 miljarder kronor per år. Glöm tanken på arvs- och gåvoskatt – men glöm aldrig hur skadliga dessa skatter var.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »