Publicerat: 10 september 2020

Sverige bäst i EU på att få in momsen – men var är förenklingarna?

Idag presenterade EU-kommissionen sin årliga undersökning av momstappet (VAT Gap). För Sveriges del är det glädjande läsning. Sverige är återigen allra bäst i EU på att få in momsen, endast 0,7 % går förlorat, att jämföra med Kroatien som är näst bäst och tappar 3,5 % av sina teoretiska momsintäkter. För EU28 är snittet 11 %. Uppmärksammas bör även att kommissionen slår fast att snabba uppskattningar ger vid handen att Sverige i nästa undersökning beräknas ha ett negativt bortfall, dvs. få in mer moms än vad som är teoretiskt möjligt.

Trots dessa imponerande siffror för Sverige kan vi samtidigt konstatera att de svenska företagen dignar under ett för komplext momsregelverk. Samtidigt som företagen betalar in momsen till staten tyngs de nämligen av ett regelverk som bara är 14:e bäst i Europa när det kommer till tid som läggs ner på momsregler. Detta kan jämföras med Finland som ligger på en 4:e plats i den mätningen och på 3:e plats vad gäller momstappet.

Samtidigt som vi gläds åt svenska företags förmåga att se till att momspengarna kommer in till staten så måste de ges bättre möjligheter av lagstiftaren att kunna göra rätt. I ljuset av ovan siffror bör den självklara färdriktningen för lagstiftaren framöver vara att göra momsreglerna enklare och bättre.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »