Publicerat: 19 augusti 2020

Tusentals nya industrijobb genom sänkt marginalskatt

I en färsk rapport som publiceras av Teknikföretagen beräknas cirka 16 000 nya industrijobb skapas om den statliga inkomstskatten sänktes med tio procentenheter. Så många nya jobb vore givetvis mycket värdefullt i en tid när vi Sverige redan har förlorat både jobb och arbetade timmar i en stor omfattning till följd av corona-krisen. Alla nya jobb kommer att behövas de närmaste åren och förslaget och analysen i rapporten utgör en viktig delvis ny pusselbit i det arbetet.

I rapporten går vi igenom de mekanismer som gör att helt nya jobb skapas även för arbetare, när industrins tjänstemän arbetar mer till följd av att det lönar sig bättre. På detta sätt blir frågan om marginalskatten tydligt också en angelägenhet inte bara för de som betalar skatten, utan även för de personer som skulle kunna anställas till följd av att industrins medarbetare arbetade något mer.

Rapporten finns att läsa på teknikföretagen.se och seminariet där den diskuterades går att se online i efterhand på samma sida. Rapporten presenterades också på DN debatt den 14/8 och finns att läsa här. Rapporten har tagits fram av Mats Kinnwall och Lena Hagman på Teknikföretagen samt undertecknad och Oscar Brissle på Svenskt Näringsliv.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »