Publicerat: 6 september 2018

Tyskt motstånd mot digitalskatt?

Den 7-8 september träffas EU:s finansministrar för ett informellt möte i Wien. På agendan står bl a det hårt kritiserade förslaget från EU-kommissionen om att införa en särskild digitalskatt på försäljning. Förslaget innebär bl a avsteg från den etablerade skatteprincipen – att bolagsbeskattning ska ske där värdet skapas. Dessutom föreslås att skatten baseras på försäljning istället för på vinst, vilket missgynnar företag i uppbyggnadsskedet som kanske inte ens har någon vinst. De nordiska finansministrarna i EU har tidigare avvisat förslaget, se tidigare text om detta.  Nu kommer uppgifter om att även Tysklands socialdemokratiska finansminister Olaf Scholz är kritisk till förslaget. Både Der Spiegel och Die Welt refererar till ett dokument som kvällstidningen Bild tagit del av.

Der Spiegel spekulerar i att Scholz är orolig för att en digitalskatt som i huvudsak skulle drabba amerikanska företag skulle kunna eskalera handelskonflikten mellan EU och USA. Die Welt skriver att en digitalskatt i förlängningen skulle kunna skada tysk industri .

Tidigare har förslaget fått stöd av de största EU-länderna som är stora marknader för digitala affärer och därmed ser  en potentiell stor skattekälla. En ompositionering från tysk sida skulle kunna innebära att digitalskatteförslaget stoppas. Åtskillig kritik har tidigare förts fram mot förslaget från svensk sida, se bl.a. här och här.”

Det bör noteras att konsumtionsbeskattning av digitala tjänster redan idag sker i det land där konsumenten finns.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »