Publicerat: 12 december 2018

Uppbörd, kontroll och vikten av ett rättssäkert skattesystem – nytt podavsnitt

kerstin o annika IMG_4608 skuren2

Under 1900-talet fick företagen successivt en allt viktigare del av skatteuppbörden. Dagens skattesystem är i princip helt beroende av det oavlönade uppbördsarbete av exempelvis moms och källskatt på personalens löner som sköts av företagen. Enligt Annika Fritsch, gäst i detta avsnitt av 20 skattefrågor, har detta inte alltid varit en själklarhet. Tidigare har företagen till och med fått betalt för att administrera omsättningsskatten. Gäst i avsnittet är också Kerstin Nyquist som berättar om några av de kontrollmetoder som införts av Skatteverket på senare år. Både Annika och Kerstin är skattejurister med lång erfarenhet av frågor om bland annat rättssäkerhet på skatteområdet. Avsnittet bygger på två bidrag till antologin Näringslivet och skattefrågorna: konkurrenskraft, rättssäkerhet, välstånd; Annika Fritsch text Företagens börda med skatteuppbörden och Kerstin Nyquists artikel Skatter i ett rättssäkerhetsperspektiv. Båda kapitlen finns att ladda ner på NSD:s webplats.

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »