Sagan om Pomperipossa – alltjämt relevant
Idag den 10 mars är det exakt 45 år sedan Astrid Lindgren publicerade Pomperipossa i Monismanien. I denna satiriska saga avslöjade Astrid Lindgren att hon upptäckt att hon som egenföretagare betalade 102 procent i marginalskatt 1976. Ju mer hon tjänade desto högre skatt.
Den höga marginalskatten för egenföretagare var ett resultat av Hagauppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet 1975 där inkomstskatten sänktes på låga löner samtidigt som arbetsgivaravgifterna höjdes.
Inledningsvis svarade finansminister Gunnar Sträng att det inte fanns något som heter marginalskatt. I kammaren sa Sträng att ”Berätta sagor kan fru Lindgren, men räkna kan hon inte.”. Astrid Lindgren stal repliken och svarade: ”Att berätta sagor har Sträng alltid varit duktig på, men räkna har han inte lärt sig, det vore bättre om vi bytte jobb.”
Under 1970-talet kunde marginalskatten på arbete nå upp till 90 procent. Först 1981 sänktes marginalskatten samtidigt som förmånliga avdragsmöjligheter för lån på bostad begränsades. 1991 sänktes marginalskatten ytterligare till maximalt 50 procent (exklusive arbetsgivaravgifter) i samband med ”århundradets skattereform” men bara ett par år senare infördes en tillfällig värnskatt på ytterligare fem procentenheter. Det var först förra året som värnskatten avskaffades men Sverige har fortfarande en hög marginalskatt i jämförelse med andra länder. Den högsta svenska marginalskatten som är 55,5 procent* (exklusive arbetsgivaravgifter), innebär bland annat att ett företag som ska kompensera en medarbetare som flyttar från Lettland till Sverige för svenska skatter och minskad köpkraft måste betala 66 000 kronor i månaden. Sannolikt är tyvärr inte den sista sagan om svenska marginalskatter skriven än.
*genomsnittlig kommunalskatt och begravningsavgift 32,5 procent + statlig skatt 20 procent + avtrappad jobbskatteavdrag 3 procent.
SKRIVET AVAnders Ydstedt