Svenskt Näringslivs SME-kommitté ska vara rådgivande till styrelsen, verksamhetsstyrelsen och VD i frågor av särskild vikt för små och medelstora företag (SME). SME-företagen bidrar med konkreta exempel på ägarledda företags betydelse i vardaglig verksamhet. Kommitténs uppgift är att stödja Svenskt Näringslivs arbete med att stärka det privata näringslivets konkurrenskraft, en stark privat äganderätt, näringsfrihet och en väl fungerande marknadsekonomi.
Små och medelstora företag, SME, är företag med högst 249 anställda och en årsomsättning om högst 50 miljoner euro. 99,9 procent av alla företag i Sverige, liksom 98 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag tillhör denna kategori. 1,9 miljoner personer var år 2019 anställda i SME, där också fyra av fem nya jobb skapas.
SME är avgörande för hela näringslivet och därmed också för vårt välstånd. Därför är det nödvändigt att ge goda förutsättningar för att kunna äga, driva och utveckla dessa företag. Engagerade ägare ska ses som viktiga samhällsbyggare.
De prioriterade frågorna som SME-kommittén arbetar med uppdateras löpande. För närvarande fokuserar kommittén på stärkt flexibilitet och trygghet, minskat regelkrångel, bättre skatteregler, stävjandet av osund konkurrens, kompetensförsörjning, inre marknaden och handelsavtal, samt brott och trygghet.
Svenskt Näringslivs SME-kommitté består av 36 ledamöter som representerar industri, tjänster, handel/hotell/restaurang, transport och bygg/installation.
Ordförande för SME-kommittén är Marie Svensson.
Styrelsen beslutar om instruktion för SME-kommittén. Enligt instruktionen ska kommittén bestå av 36 ledamöter som representerar de fem sektorer inom vilka Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer är indelade (industri, tjänster, handel/hotell/restaurang, transport och bygg/installation).
Här kan du söka bland alla ledamöter samt ladda ner högupplösta pressbilder.
Visa alla ledamöterSvenskt Näringslivs SME-kommitté träffar regelbundet politiker för att berätta om deras syn på aktuell näringspolitik i stort och i synnerhet de delar som berör SME-företag.
Läs intervjuerna med partiledarnaAlla företag har börjat som små. De flesta företagen började som en idé hos en driven entreprenör. Ett risktagande där ingen på förhand visste om idén skulle bära eller brista. En del av oss har satt hus och hem i pant och inte ens kunnat ta ut lön vissa månader. Så går tiden, några företag växer och blir stora multinationella bolag medan andra förblir mindre.
Ladda ned broschyrenSvenskt Näringslivs SME-kommitté verkar för bättre villkor för små och medelstora företag i syfte att stärka det privata näringslivets konkurrenskraft, en stark privat äganderätt, näringsfrihet och en väl fungerande marknadsekonomi. De prioriterade sakfrågorna vi arbetar med uppdateras löpande.
Små och medelstora företag, SME, (Small and medium-sized enterprises) är ett begrepp som ofta används när man talar om små och medelstora företag. En del regler och offentlig statistik utgår från begreppet SME. Begreppet SME definierar företag med ett begränsat antal anställda, omsättning och/eller balansomslutning.
Storleken på medlemsföretagen i Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer återspeglar väl hur det svenska näringslivet ser ut. Över 98 procent av medlemsföretagen är SME. Över 60 procent är mikroföretag med under tio anställda och hela 14 procent av företagen är enmansföretag, det vill säga har noll anställda.