Idag lanseras satsningen “Sverige mot organiserad brottslighet” (SMOB), som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Företagen lägger idag orimliga summor på att stävja brottsligheten. Våra medlemsföretag är både mål och verktyg för den organiserade brottsligheten, och vi är fast beslutna att skydda dem genom ett starkare samarbete med myndigheter och andra viktiga parter, säger Lena Nitz, Svenskt Näringslivs expert på brott och trygghetspolicy.
SMOB tar sig an flera viktiga områden, såsom att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samarbetet mellan myndigheter, arbetsmarknadens parter och näringslivet för att mer ändamålsenligt möta utmaningarna med organiserad brottslighet.
Det är väldigt viktigt att näringslivet är med och deltar i arbetet mot den organiserade brottsligheten, som inte bara hotar enskilda företag utan slår hårt mot hela samhället. Företagen sitter på kunskap och erfarenheter som är helt nödvändiga för att kunna arbeta effektivt mot den kriminella ekonomin. För att möta hotet måste vi arbeta tillsammans, och genom SMOB kan vi bidra med vår expertis för att skapa konkreta lösningar, säger Lena Nitz.
SMOB kommer att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis inom organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya metoder och verktyg utvecklas och spridas, vilket förbättrar arbetet mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett verktyg för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta aktörer.
Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)
Sverige mot organiserad brottslighet är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, Tullverket och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF)
Brott och trygghet