Hans Edberg driver Hooks Herrgård i Vaggeryds kommun, och har ett nära och välfungerande samarbete med kommunen. Från de nationella politikerna upplever han dock ett större motstånd.
Hooks Herrgård har idag 103 rum med 250 bäddar, och plats för 300 personer på konferensavdelningen. Trots att man historiskt är mest känd för golfen så utgör den idag den minsta delen av verksamheten. Istället är det spa och konferens som står för 80% av verksamheten.
En av Hooks Herrgårds största tillgångar är också en av deras stora utmaningar. Det natursköna läget tilltalar gästerna, men att ligga så långt från större städer gör det svårt att rekrytera personal. Ett redan tufft läge som aktör i restaurangbranschen försvårar ytterligare av långa pendlingsavstånd. Lösningen blir att hyra lägenheter i Vaggeryd och bygga egna personalboenden.
”Vi har byggt personalbostäder för våra utländska kockar som kommer hit från hela världen” berättar Hans. ”Svenska kockar är dyra och bekväma, de vill arbeta heltid inne i staden.”
Kontakten med Vaggeryds kommun upplever Hans som välfungerande, och han tycker att de har en bra dialog.
”Jag hör från andra hur svårt det kan vara i andra kommuner, och är glad för det vi har. Vi känner varandra och de förstår att vi är viktiga för dem. Jag upplever att det råder ett väldigt lösningsorienterat klimat i vår kommun.”
Som exempel tar Hans upp förra sommarens extrema torka. Golfbanorna vattnades med vatten från sjön, men den egna brunnen för dricksvatten befann sig i riskzonen. Anläggningen behöver ungefär 100 kubik dricksvatten per dygn för att klara sig. En beredskapsplan upprättades då i dialog med kommun och räddningstjänst, och även om den aldrig behövde tas i bruk så blev det ett bevis på vikten av att ha ett bra samarbete.
Från politiker på nationell nivå upplever Hans ett större motstånd, bland annat i form av personalliggare och höga personalkostnader. Att få in fler på arbetsmarknaden tycker han är viktigt, och betonar vikten av att få med kvinnor från andra kulturer.
”Om jag fick önska mig en sak av politikerna så skulle det vara lägre personalkostnader och möjlighet till ingångsjobb” säger Hans. Vi tar gärna emot nysvenskar och unga, för oss är det klockrent att ha personal som sköter de enklare uppgifterna. Att köra SFI på arbetsplatsen är skitkul, men det behövs en ekonomisk ersättning för att vi ska kunna göra det.”
Lokalt FöretagsklimatArbetsgivarfrågorArbetsgivaravgiftEnkla jobbArbetsmarknad