Idag presenterar Svenskt Näringsliv årets enkätundersökning av det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. Drygt 32 200 företagare, varav 1 405 i Jönköpings län, har gett sin syn på företagsklimatet i sin kommun.
Av länets 13 kommuner förbättrar sig 3, medan lika många ligger kvar på samma nivå som i fjol. 7 kommuner får ett något lägre sammanfattande omdöme. Det genomsnittliga sammanfattande omdömet för hela länet landar i år på 3,7 på en 6-gradig skala – en liten nedgång från 3,8 i fjol, men fortfarande högre än rikssnittet på 3,5.
Men efter att, på länsnivå, ha haft bäst företagsklimat sedan Svenskt Näringsliv startade undersökningen för mer än 25 år sedan övertas i år förstaplatsen av Värmland.
– Det är glädjande att Jönköpings län som helhet fortfarande placerar sig över rikssnittet, men det finns anledning till eftertanke. Trenden visar att fler kommuner tappar än förbättrar sig, och det påverkar såväl helhetsintrycket som företagens framtidstro. Samtidigt ser vi att det går att vända utvecklingen – flera kommuner håller en stabil nivå och några gör också tydliga framsteg. Det är ett styrketecken som visar att förändring är möjlig med rätt prioriteringar säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län.
Vaggeryd och Habo är de kommuner som toppar årets ranking i Jönköpings län när det gäller företagens samlade omdöme om företagsklimatet, med betyget 4,0. Men trots topplaceringarna har båda dessa kommuner tappat något jämfört med föregående år.
Samtidigt visar Aneby, Eksjö och Jönköping positiva utvecklingar och får ett högre sammanfattande omdöme än i fjol. För Jönköping och Vetlanda kommun ser vi också att företagen ger ett högre betyg i alla respektive 10 av 11 delfrågor.
När företagen i länet får lyfta vilka frågor de vill att kommunpolitikerna ska fokusera på, är det tre områden som utmärker sig: bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare, fler yrkesutbildade samt en bättre dialog mellan kommun och näringsliv.
– För att skapa ett starkt och hållbart näringsliv i länet måste företagens behov tas på allvar. Det handlar om att förstå deras vardag, deras utmaningar och vilka förutsättningar som krävs för att de ska kunna växa, investera och anställa fler. Ett gott företagsklimat kommer inte av sig självt – det kräver långsiktighet, lyhördhet och en öppen, kontinuerlig dialog mellan företagen och kommunens beslutsfattare. Här har kommunerna en avgörande roll i att skapa en miljö där företag trivs och känner sig sedda och hörda. Det är en investering i framtidens jobb, tillväxt och välfärd, säger Anna Gillek.
Enkäten genomfördes mellan 1 januari och 31 mars 2025 av Ipsos på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Totalt svarade 32 162 företag i landet på årets enkät, i Jönköpings län svarade 1 405 företag.
Enkätresultatet utgör 2/3 av den årliga kommunranking som Svenskt Näringsliv presenterar. Vilken placering som kommunerna når i 2025 års ranking presenteras den 24 september.
Läs hela resultatet på foretagsklimat.se