57 procent av företagen i Kronobergs län är i stort behov av medarbetare med gymnasial yrkeskompetens. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät.
Trots lågkonjunkturen svarar sju av tio företag i Sverige att de upplever svårigheter med att hitta rätt kompetens, och svårast är det för de som behöver kompetens från de gymnasiala yrkesprogrammen.
– För att säkra regionens framtida konkurrenskraft, behöver vi bygga ut och locka fler elever till de program som efterfrågas av arbetsmarknaden. Från och med nästa år finns dessutom lagkrav på att skolhuvudmännen ska dimensionera utbildningarna efter arbetsmarknadens behov, säger Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kronoberg.
Intresset för många av de gymnasiala yrkesprogrammen är lågt. Detta trots att utbildningarna leder till goda chanser att snabbt få ett arbete med en bra ingångslön. I verktyget Gymnasiepejl på Ekonomifaktas hemsida kan man se hur det har gått för de elever som läst olika gymnasieprogram de senaste åren. Idel yrkesprogram toppar listan över hur många som gått vidare till arbete efter ett år. Alla elever på fordons- och transportprogrammet i Ljungby, samt teknikprogrammet i Tingsryd, var i arbete ett år efter examen.
– Dessa program är inte bara en väg till jobb, utan en bro till långsiktig karriärutveckling. Den som börjar som snickare kan i ett senare skede gå vidare till andra roller, som arbetsledare eller projektledare. Alla program ger dessutom högskolebehörighet för den som vill läsa vidare istället, säger Ulrica Bennesved.
Att hålla många dörrar öppna för framtiden kan faktiskt vara en av anledningarna till att man vill välja yrkesprogram. En hel del elever som går högskoleförberedande program idag väljer senare att inte läsa vidare, och får då ofta svårt att snabbt ta sig in på arbetsmarknaden. Hade de i stället valt ett yrkesprogram hade möjligheten att läsa vidare fortfarande funnits där, samtidigt som de snabbare kunnat komma ut i arbete.
– Ett av fyra försök att rekrytera medarbetare i Sverige misslyckas, samtidigt som arbetslösheten är stor. Det förlorar vi alla på, men det går att förändra, säger Ulrica Bennesved.
GymnasievaletGymnasiepejlKronobergs län