För att få ett näringsliv som fungerar måste man bjuda till. Det menar Christer Hallin, ordförande i Ung Företagsamhet (UF) i Östergötland. ”Alla har tid. Det kan om inte annat vara en blivande medarbetare du hjälper fram”.
I 100 år har Hallins verkstäder i Ödeshög varit verksamma. Företaget tillverkar och utvecklar ett brett sortiment produkter i aluminium, stål och rostfritt. Christer driver företaget tillsammans med sin bror Tommy Hallin som fjärde generationen Hallins. Under fem års tid har han dessutom varit lokalt engagerad i UF, för första gången just nu som ordförande.
– När jag fick frågan om att vara delaktig i UF som styrelseledamot var det hedrande. Det har varit en fantastisk resa och är det fortfarande. Jag har sällan stött på så professionella organisationer och styrelser som denna.
Som ordförande har Christer kontroll över verksamheten och har ett nära samarbete med regionchefen. Ett uppdrag han tar på fullaste allvar.
– För att få ett näringsliv och industriverksamhet som fungerar måste man bjuda till. Du kan inte bara sitta på din kammare. Du kan se det här som hjälp till självhjälp. Det är viktigt att vara med och påverka i den mån du kan, att se till att våra frågor kommer upp på bordet. Det är ett otroligt spännande område.
När Christers egna barn var i gymnasieåldern blev insikten om att detta är betydelsefullt ännu tydligare.
– Det är viktigt med entreprenörskap i skolan och UF är en bra plattform. Du behöver heller inte vara teoretiker. Du kan läsa ett praktiskt program, ha annan etnisk bakgrund och få fram fantastiska företag. Eleverna växer enormt när de får fram sina produkter eller tjänster. UF blir ett sätt att sänka tröskeln och får många elever att våga prova på. Det kan ge oss ett näringsliv som blommar och vi behöver entreprenörer även på det lilla planet. Det är många som inte passar i en akademisk värld, men som ändå gör nytta för samhället och bidrar till en fantastisk utveckling.
Tack vare sin egen långa företagarerfarenhet ser Christer nyttan med att få fram nya företagare. Många människor påverkas, bland annat i form av anställningar.
– Det blir en betydande kedjeeffekt, särskilt på mindre orter eftersom det skapar möjligheter till arbete. UF ger ett nätverk du kan ha nytta av hela livet även om inte alla blir entreprenörer. Det finns en stolthet i att ha gjort något.
– Det är bättre att göra någonting än inget alls. Tid är det enda vi alla kan prioritera och vi ska använda den som ger mest pang för pengarna. Eleverna är vår framtid och satsar vi inte på dem hur ska vi då kunna överleva? Alla kan bidra med olika kunskap och kompetens. Det finns hur mycket som helst man kan göra.
Förutom att bidra rent ekonomiskt räknar Christer upp mentorskap och bollplank.
– Den enorma energi du får av att engagera dig gör dig lycklig i själen. Eleverna är enormt proffsiga och det ger också tillförsikt på utvecklingen. Att jobba med ungdomar är väldigt spännande och du får en annan ingång och förståelse kring hur ungdomar resonerar. Det är viktigt att förstå som arbetsgivare. Det här är inte bara på låtsas och lek. UF-företaget kan faktiskt bli något de kan jobba med, något de tycker är kul.
Entreprenörskap i skolanUNG FÖRETAGSAMHET.