Det råder stor kompetensbrist på svensk arbetsmarknad. Västerbotten är inget undantag. Sex av tio företag i Västerbotten har haft svårt att rekrytera medarbetare, visar ny statistik.
Samtidigt som 77 procent av företagen i Västerbotten vill växa upplever många betydande tillväxthinder. Det i särklass största hindret är kompetensbrist, visar ny statistik från Svenskt Näringslivs undersökning Företagarpanelen. 63 procent av företagen i länet har försökt rekrytera under det senaste halvåret och av dessa uppger 63 procent att de haft svårt att hitta personal.
– Svårigheten att rekrytera syns tydligt inom hela näringslivet och drabbar inte bara enskilda företag, i förlängningen hämmas hela landets konkurrenskraft och välstånd. Företagen behöver också sänkta trösklar att anställa och drivkrafterna att arbeta måste stärkas, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
Tillgången till rätt kompetens i rätt tid är avgörande för att hålla jämna steg med utvecklingen i omvärlden, påpekar han. Och allra störst efterfrågan är det på arbetstagare som har yrkesutbildning på gymnasienivå. Många företag efterlyser därför också fler och bättre yrkesutbildningar, men det är också viktigt att öka intresset för de yrkesutbildningar som redan finns.
– Efterfrågan på personer med gymnasial yrkesutbildning sticker ut rejält i nästan samtliga branscher. Det krävs olika åtgärder för att vända detta, men det krävs också en uppvärdering av praktiska yrkeskunskaper, så att fler får upp ögonen för vilka karriärmöjligheter de faktiskt ger, avslutar Mats Andersson.