Jonas Östberg på Bröderna Bommens Bryggeri i Njurunda utanför Sundsvall är glad över att möjligheten till gårdsförsäljning äntligen införts, men administrationsbördan i kombination kostnaden har gjort att han ännu inte ansökt om tillstånd för gårdsförsäljning.
Bröderna Bommen är ett familjeföretag som utöver att ha bryggeri och destilleri med öl-, vin- och gintillverkning också har bageri, café och matservering. En vanlig vecka har bryggeriet tre visningar med provsmakning. Att kunna erbjuda gårdsförsäljning var därför efterlängtat, berättar Jonas Östberg, grundare och delägare.
– Att införa gårdsförsäljning vore ett naturligt steg att utveckla vår verksamhet och erbjuda en ytterligare möjlighet till våra kunder. Därför är det positivt att det faktiskt börjar hända saker på riktigt, men det finns saker som behöver bli bättre för att flera ska ansöka, säger han.
Det Jonas Östberg är mest skeptisk inför, vid sidan av Sundsvalls kommun höga avgift för ansökan om tillstånd för gårdsförsäljning (11 400 kronor för tillstånd och 4000 kronor för tillsyn), är den ökade administrativa bördan.
– Man blir företagare för att man vill skapa och sälja produkter som kunderna uppskattar, inte för att det är roligt med administration. Även om jag naturligtvis var medveten om att pappersarbete är en del av att driva företag så finns det gränser hur mycket man orkar med.
När man driver ett företag med flera olika verksamheter, inte minst i livsmedelsbranschen, är både tillstånden och antal tillsynstillfällen många. Att dessutom hantera flera olika myndigheter gör inte saken enklare.
När det gäller Bröderna Bommens destilleriverksamhet är det Livsmedelsverket som är kontrollmyndighet, men bryggeriverksamheten är kommunens ansvar. Utöver detta tillkommer tillstånd och tillsyn för café, restaurang och serveringstillstånd.
– Det är i grunden bra att saker görs ordentligt och följs upp, men tillsynsavgifterna är höga, vilket blir särskilt kännbart för mindre verksamheter. All dokumentation som ska sammanställas och rapporteras in är också en kostnadsfråga. Om vi skulle ansöka om gårdsförsäljning skulle kostnaderna för myndighetsutövningen sticka i väg ytterligare.
Avgifterna för att få ett tillstånd för gårdsförsäljning varierar kraftigt mellan kommunerna och Sundsvall ligger i det högre spannet. Jonas Östberg ifrågasätter rimligheten i att kostnaderna, som ska vara till självkostnadspris, kan variera så kraftigt över landet.
– Det är orimligt att ett tillstånd för gårdsförsäljning kostar 3 600 kronor i Örebro men 11 400 kronor i Sundsvall. Med tanke på hur mycket information som kommunen redan har om vår verksamhet känns det ännu svårare att motivera.
Vid sidan om den ekonomiska och administrativa biten har Jonas Östberg svårt för kravet att behöva informera kunderna om alkoholens skadeverkningar. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en broschyr som erbjuds till hjälp, i vilken det står om ”de fysiska, psykiska och sociala konsekvenser som finns både för den som dricker och andra”.
– Det är naturligtvis ingen hemlighet att det finns risker med alkohol, men det känns lite svårsmält att man efter den lagstadgade informationshöjande aktiviteten på minst 30 minuter också ska behöva ha en dragning om alkoholens risker för gästerna. Den som besöker ett bryggeri känner förmodligen redan till detta.
Han jämför med att Systembolaget eller en restaurang kan sälja större volymer alkohol till sina kunder än vad gårdsförsäljningen medger utan att omfattas av informationskravet.
– Krögaren eller personalen på Systembolaget behöver inte berätta för sina kunder om riskerna med alkohol. Det vore en rimligare ordning att bryggeriet med gårdsförsäljning exempelvis har ett ställ med foldrar vid kassan som erbjuds den som vill ta del av informationen.
Jonas Östberg säger att intresset för att ansöka om gårdsförsäljningstillstånd fortfarande finns.
– Jag är övertygad om att branschen under sommaren har lyckats visa att införandet av gårdsförsäljning var ett klokt beslut. Förhoppningsvis tar lagstiftarna till sig av de synpunkter och förbättringsförslag som kommer från oss producenter, så att lagen kan slipas till. För Sundsvalls del bör man ta sig en funderare på varför ingen verksamhet ännu har ansökt om tillstånd. Om kommunen väljer att sänka avgiften är jag övertygad om att fler än jag kommer att fundera på att skicka in en ansökan.