Den snabba smittspridningen av omikron efter årsskiftet har gjort att många arbetsplatser tömts på medarbetare. I Pichanos verkstadskoncern har läget hittills varit som värst vid Fromells VIP Teknik AB i Timrå med 32 medarbetare.
– En efter en av våra anställda fick symtom och testade positivt. Då gjorde vi en obligatorisk test av alla medarbetare och nu har vi en 50-procentig sjukfrånvaro i Timrå, säger Pär Melin.
När han jämför hur läget är nu med hur varit tidigare under pandemin ser han en klar skillnad.
– Ja det är tydligt att smittspridningen den här gången går mycket snabbare och fler blir drabbade. Vi är så klart oroade över läget, och jag vet kollegor i branschen som har det riktigt tufft. Tyvärr tycks allt fokus från myndigheternas sida handla om att det räcker med att anställda inom skattefinansierade verksamheter ska arbeta hemifrån, men här ute i verkligheten så funkar inte det. Vi måste ha folk på plats och sköta leveranserna, säger Pär Melin.
Enligt verkstads-vd:n har det egna bolaget Pichano klarat sig skapligt i det pressade läget tack vare två saker. Dels avslutades 2021 bra som gjort att likviditeten inte varit akut hotad, och han sänder också tacksamma tankar till förstående kunder som ställt upp med förskottsbetalningar.
– Men många små och medelstora företag klarar inte ett så utsatt läge som det är nu, utan får likviditetsproblem. Många som planerat produktion får leverantörsfakturor i en strid ström och samtidigt förlorar de möjligheter att fakturera eftersom det är få som jobbar. Här måste det nog komma snabba initiativ från regering och myndigheter, annars riskerar det slå hårt mot företagen, säger Pär Melin.
– Jag tycker att man genomgående visar en arrogans och tondövhet när man vid presskonferenser och liknande inte ens nämner företag som vårt, företag som inte bara kan stänga och gå hem, lägger han till.
För att ge ett stöd som gör skillnad är Pär Melins förslag att staten går in och betalar en del av företagens ökande kostnader för sjuklöner. Ett annat förslag är att ge ökade möjligheter till likviditetshjälp som exempelvis ökad flexibilitet i tidsperioder för uppskjuten skatt. Dessutom hoppas han att Tillväxtverket kan få upp farten i hanteringen av korttidsstödet. Enligt honom väntar Pichano på två miljoner kronor i stöd.
– I det sammanhanget ställer jag mig frågande till hur staten ser på ränta. Om vi skjuter upp inbetalning av skatt till staten så har vi ränta på det, men pengar som vi är beviljade från samma stat har vi ingen ränta på. Är inte det konstigt, avslutar Pär Melin frågande.
Corona och covid-19StödåtgärderCorona