Under mina snart sex veckor på Svenskt Näringsliv har jag redan hunnit komma i kontakt med det driv och engagemang som finns bland våra medlemsföretag. Men jag har också hunnit höra berättelser från vardagen - en vardag bitvis fylld av myndighetskontakter, krångliga och oförutsägbara regler och dyra avgifter. Mitt eget engagemang för näringslivsfrågor är som mest påtagligt just där, någonstans mellan entreprenöriellt driv och krångliga regelverk.
En av mina huvuduppgifter på Svenskt Näringsliv blir att ansvara för våra medlemsföretag i Skaraborg och kontakten med kommunerna och politiken i området. Något som känns extra roligt då jag har vuxit upp i en lantbrukarfamilj i Grästorp omgiven av släkt och bekanta som också har drivit skogs- och jordbruksföretag.
Jag har på nära håll upplevt lantbrukares arbete där en mängd myndighetskontakter, inspektioner och administrativa uppgifter har varit en del av vardagen. Jag har också upplevt drivet bland vänner som önskat starta eget direkt efter gymnasiet eller under studietiderna. Ett driv jag tror härstammar från Skaraborgs historia präglad av små, självförsörjande jordbruk och som idag utvecklats till en stark entreprenöriell anda.
Skaraborgs företagare är välfärdsskapare. Oavsett om de sysslar med spannmål eller försäljning av longboards. De bidrar alla till skatteintäkterna som i sin tur genererar fler lärare, sjuksköterskor och poliser. Därför är det viktigt för mig att vi ständigt fortsätter diskutera och tillsammans jobba för en förenklad vardag för företagare, oavsett bransch eller var i landet de verkar. Krånglig byråkrati får inte hämma företagarnas möjlighet att expandera och anställa fler. Ur exempelvis ett lantbrukarperspektiv finns det mycket att göra. Handläggningstiderna går att korta ner, mängden inspektörer går att samordna och avgifterna kan ses över. Utgångsläget måste vara en visad förståelse för faktumet att varje timme som läggs på administration är svår för en företagare att jobba ikapp.
Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet visar att nio av femton kommuner i Skaraborg ligger bland topp hundra i Sverige. Samtidigt tappar majoriteten av kommunerna rankingplatser i år. En handfull visar upp ett marginellt försämrat resultat, medan flera av dem tyvärr gör större tapp. Detta är en utveckling som givetvis bör tas på allvar då området över tid har visat upp goda betyg i rankingen.
Jag ser fram emot att under hösten få lära känna och skapa ännu större förståelse för vad det innebär att driva företag i min hembygd. Jag ser också fram emot att få lära känna kommunernas olika förutsättningar bättre. För mig känns det viktigt att Skaraborg fortsätter att förknippas med entreprenörskap och fortsatt ses som en företagarbygd. Det är viktigt att det är enkelt för både Sveriges och Skaraborgs företagare att bidra till välfärden.
FredagskrönikaSvenskt Näringsliv