Att hitta medarbetare med rätt kompetens är en ständig utmaning i näringslivet. Därför är ett stort och relevant arbetskraftsutbud viktigt då det stärker företagens chanser att tillsätta lediga tjänster.
Personer med funktionsnedsättning utgör en del av näringslivets kompetensförsörjning. Tusentals medarbetare med funktionsnedsättning återfinns på de svenska arbetsplatserna. Ibland medför funktionsnedsättningen att individens arbetskapacitet begränsas och i de fallen kan lönebidrag användas för att kompensera arbetsgivaren exempelvis för anpassningar som behöver göras på arbetsplatsen eller för att kompensera för den lägre arbetskapaciteten.
Pandemin slog hårt mot sysselsättningen bland personer med funktionsnedsättning och sysselsättningen har inte kommit tillbaka upp till de nivåer som rådde före pandemin.
För målgruppen utgör lönebidrag en viktig arbetsmarknadspolitisk insats som bidrar till att stärka chansen till arbete. Lönebidraget är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivaren som syftar till att kompensera för en medarbetares nedsatta arbetsförmåga. Under de senare åren har antalet som tar del av ett lönebidrag minskat från nära 77 000 individer (2019) till drygt 63 000 (2023).
Det finns ett tak i stödet så arbetsgivaren får bara kompensation för den delen av lönen som inte överstiger 20 000 kr per månad vid heltidsarbete. Taket i lönebidraget har varit oförändrat under flera år. Det innebär att i takt med att det allmänna löneläget stiger så utgör lönebidraget en allt mindre del av arbetsgivarens totala lönekostnad för en medarbetare som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Antalet dagar för att få en funktionshinderskod, en nödvändighet för att individerna ska få rätt till insatser som lönebidrag, har ökat till 350.
Den förda politiken leder till onödigt hög arbetslöshet bland personer med funktionsnedsättning. Det är motiverat att göra en översyn av taket i lönebidraget, väsentligt korta handläggningstiderna hos Arbetsförmedlingen för den så kallade funktionshinderskodningen samt skifta resurser från Samhall till lönebidragen.