Det är positivt att CSN nu får mer resurser för att hantera omställningsstudiestödet, menar arbetsgivarna. ”Det är bråttom att få ner handläggningstiderna”, säger vice vd Mattias Dahl.
Regeringen skjuter till pengar till CSN för att hantera omställningsstudiestödet. Myndigheten föreslås få 60 miljoner kronor år 2024 och 50 miljoner 2025, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Beskedet välkomnas av näringslivet, som länge har påtalat behoven av att utöka resurserna till CSN.
– Det är bra att regeringen nu avsätter betydligt ökade medel till CSN. Det är avgörande för att CSN ska kunna stärka sin kapacitet att handlägga omställningsstudiestödet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.
Närmare 50 000 personer har hittills sökt stödet. Fortfarande väntar ungefär 20 000 på att få besked från CSN. Som TN tidigare har rapporterat kommer 700 miljoner kronor brinna inne för år 2023, eftersom CSN inte har hunnit med alla ansökningar.
– Det är bråttom att få ner handläggningstiderna. Det stora intresset visar att reformen är rätt och då måste människor få besked, säger Mattias Dahl.
Även industrin, som har ett stort rekryteringsbehov, välkomnar beskedet. Inom de närmaste åren kommer industrin och basindustrin att skapa 50 000 nya jobb, enligt Industriarbetsgivarna.
– Vi ser att omställningsstudiestödet har stor potential och att det kan bli en viktig del i industrins framtida kompetensförsörjning. Att nu CSN får mer resurser och ett tydligt uppdrag om att effektivisera sina processer är välkommet. Vi behöver fler som utbildar sig till industrirelevanta yrken, säger Jesper Hedin, expert på kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna, i en kommentar.
– Vi ser att detta är en lättkalkylerad vinst eftersom jobb i industrin skapar ytterligare jobb och därmed skatteintäkter till skola och välfärd, fortsätter han.
CSN hade äskat 250 miljoner kronor i extra anslag fram till år 2025. Nu blir det 110 miljoner.
– Den här frågan handlar inte bara om mer pengar utan också om att förenkla reglerna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Ekot.
– Det är uppenbart att CSN har haft behov av mer resurser. Vi utgår från att regeringens bedömning är korrekt och att det ska leda till att önskat resultat uppnås, säger Mattias Dahl.
En reformerad arbetsrätt