”För att kunna expandera måste man våga rekrytera, men som LAS ser ut nu kan man istället tvingas avstå, vilket varken gynnar företag eller medarbetare”, berättar måleriföretagaren Jörgen Bergqvist som är en av de många företagare som ser behov av att förändra LAS.
I en ny skrift från Svenskt Näringsliv berättar nio företagare i olika branscher och olika delar av landet om hur LAS påverkar möjligheterna att växa och skapa jobb.
I takt med att både närings- och arbetslivet förändras och kraven på väl fungerande omställning blir allt högre behöver regelverken som omgärdar arbetsmarknaden utvecklas. Men Lagen om anställningsskydd, LAS, som tillkom 1974 har inte hängt med.
Företagen vittnar i dag om en bred problematik kopplat till LAS. Det handlar bland annat om regelverket för turordningsregler men också det som kallas personliga skäl.
Konsekvenserna av en stelbent lagstiftning tar sig bland annat uttryck i svårigheter att växa med fler medarbetare, klara generationsväxlingar och att möta den allt starkare internationella konkurrensen.
För att klara omställning och kompetensförsörjning behöver LAS förändras i grunden. Sverige behöver ett modernt anställningsskydd, anser vice vd Peter Jeppsson
– Tryggheten på arbetsmarknaden måste utgå från möjligheten att få ett nytt jobb. Goda villkor att driva företag och anställa är grunden för en trygg arbetsmarknad, säger han.
Arbetsmarknad