Inom techområdet har EU:s många regler lett till minskad förmåga hos företagen att skapa innovationer och investera. EU tappar stadigt mark gentemot USA och Asien. Om utvecklingen ska vändas krävs ett nytt angreppssätt där regelverk utvecklas för att stödja innovation, i stället för regler som fokuserar på att begränsa hur data får användas.
D9+ gruppen, som består av representanter från de tolv digitalt ledande medlemsländerna inom EU, ska träffas för att diskutera konkreta åtgärder som kan bidra till att stärka EU:s konkurrenskraft inom den digitala sektorn och vad den nya EU-kommissionen under sin mandatperiod bör fokusera på. Länderna träffas för samtal den 27 september i Köpenhamn och samtidigt är delar av näringslivet på plats för att bidra till diskussionerna.
Aktuella frågor att lyfta är bland annat de utmaningar som finns med lagstiftningen som rör cookies och spårning online, potentialen hos den digitala identitetsplånboken som ska utfärdas i medlemsstaterna till följd av ändringar av eIDAS-förordningen, och hur digitala tekniker och system ska utvecklas med ett större fokus på hållbarhet. (Syftet med den europeiska e-identitetsplånboken är att ge alla medborgare möjlighet att både få tillgång till onlinetjänster över landsgränserna.)
Näringslivsorganisationerna i D9+-länderna, den så kallade B9+-gruppen 1 , har inför mötet i Köpenhamn tagit fram gemensamma rekommendationer kring dessa och övriga ämnen som kommer att behandlas.
D9+ initiativet är viktigt för företagen. B9+ välkomnar till exempel D9+ ministerförklaring från april 2024 i Dublin. I den lyfts till exempel behovet att öka den rättsliga förutsägbarheten och därmed öka investeringarna och tillväxten i hela EU. Denna rekommendation upprepades också i slutsatserna i konkurrenskraftsrådets (inre marknaden och industri) möte i maj 2024, där kommissionen rekommenderades att ”carry out a mid-term analysis of the interplay of horizontal and sectoral EU legislative acts in digital matters”.
Det bör i sammanhanget uppmärksammas att det i en av uppdragsbeskrivningarna till den nya kommissionen nämns om ett övergripande stresstest av regelverket. Svenskt Näringsliv saknar dock en uppmaning till kommissionen att genomföra en sådan halvtidsanalys av samspelet mellan övergripande och sektorsspecifika EU-rättsakter på det digitala området som D9+ och rådet efterfrågat. Att en halvtidsanalys genomförs, bör D9+ och B9+ fortsätta att driva.
---
1 B9+-gruppen består av näringslivsorganisationer i de tolv D9+-medlemsstaterna: CEOE (Spanien), VBO-FEB (Belgien), SPCR (Tjeckien), DI (Danmark), EE (Estland), EK (Finland), IBEC (Irland), FEDIL (Luxemburg), VNO-NCW (Nederländerna), LEWIATAN (Polen), CIP (Portugal) och Svenskt Näringsliv (Sverige).