LO-ekonomerna spår en tillväxt på 2,1 procent under nästa år med hänvisning till lägre räntor, högre löner och skattesänkningar. Svenskt Näringsliv ser helt annorlunda på situationen. ”Det är mycket osäkert hur ekonomin kommer att utveckla sig under 2025. Just nu finns det inga tecken på att ekonomin vänder”, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Enligt en ny prognos från LO-ekonomerna ökar svenskt tillväxt med 2,1 procent under 2025. Tillväxten drivs enligt rapporten av högre löner, en lägre ränta och skattesänkningar.
– Hushållens ökade konsumtion drivs av en stark återhämtning i reallönerna. Med lönekrav på 4,2 procent finns en tydligt uttalad facklig ambition att fortsätta avtala om löneökningar på en högre nivå än under 2010-talet. Det motiveras bland annat av att näringslivets vinstandel är hög, säger LO:s chefsekonom, Torbjörn Hållö, i ett pressmeddelande.
Dessutom växlar tillverkningsindustrin upp och fallet i bostadsbyggandet bromsas, enligt LO-ekonomerna.
Svenskt Näringsliv håller inte alls med. Företagen befinner sig i en pressad situation med ökade kostnader från många håll, menar chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt.
– Man kan hoppas att räntesänkningar kommer att få fart på ekonomin framåt, men vi ser inga tecken på det här och nu. Tvärtom går det väldigt trögt för svensk ekonomi, och det finns alltid en risk att hushållen väljer att hålla igen och spara i stället för att konsumera, säger han till TN.
Han menar i stället på att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur med konkurser, varsel och ökande arbetslöshet.
– För många företag i många branscher, besöksnäringen till exempel, är arbetskraftskostnaderna de absolut högsta. Många av dessa branscher är också viktiga för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Blir det för höga ingångslöner blir det ännu svårare att pressa ned den långtidsarbetslöshet vi har, exempelvis bland lågutbildade och utrikesfödda, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Efter en period med höga räntor är det naturligt att konsumenterna håller i pengarna, menar han.
– Vi har haft extremt höga räntebetalningar av disponibel inkomst. De har inte varit så här höga sedan 1997. Nu har Riksbanken börjat sänka räntan men det tar tid innan det får effekt.
Konjunktur - Sveriges ekonomiska läge