Regeringen satsar 60 miljarder kronor i statsbudgeten för nästa år. ”Det är väldigt positivt”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom.
Inför förra årets budgetförhandlingar angav regeringen ett budgetutrymme på 40 miljarder kronor. Nu hamnar det på 60 miljarder kronor.
– Det är en brytningstid, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) om det ekonomiska läget.
– 60 miljarder menar vi är väl avvägt. Det är en kraftig ökning från innevarande år, säger Elisabeth Svantesson på en presskonferens om det ekonomiska läget och utsikterna för höstbudgeten på Harpsund.
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom, håller med:
– Vi ser positivt på beskedet om nivån på reformutrymmet, det är väl avvägt. Det är dessutom glädjande att regeringen kommunicerar en tydlig inriktning på reformer för ökad tillväxt och produktivitet, säger han.
Elisabeth Svantesson utlovar förslag som ska stärka hushåll och få i gång ekonomin och investeringar i välfärd och infrastruktur, rapporterar TT.
Sven-Olov Daunfeldt trycker på att han vill se vad han kallar ”en riktig tillväxtbudget”.
– Det viktiga är att ta bort de tillväxtfientliga skatterna. Ett första steg är att ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget. Vi behöver skattereformer som ökar drivkraften att arbeta.
Regeringen skruvar samtidigt på sina ekonomiska bedömningar. BNP bedöms nu öka med 0,8 procent i år, mot tidigare bedömning från i juni på 1,4 procent. Däremot skrivs utsikterna upp något för 2025, från 2,4 till 2,5 procent. Inflationen spås bli 2,8 procent i snitt i år och falla rejält till 0,9 procent nästa år, vilket är en oförändrad prognos.
TT / Redaktionen
Konjunktur - Sveriges ekonomiska läge