Sverige påverkas av denna globala oro. Lågkonjunkturen kommer sannolikt att mildras nästa år men arbetslösheten kvarstår på höga nivåer under 2025 och en stor del av 2026. Konsumtionen väntas driva mycket av tillväxten framöver men det dröjer några månader innan hushållen har återställt sin sparandebuffert och på allvar vågar öka sin konsumtionstakt. Detta kommer på sikt gynna de konsumentnära delarna av svensk ekonomi. För industrin ser det däremot mörkare ut. Orderingången är svag och en dämpad global efterfrågan tynger utvecklingen den närmaste tiden. Sammantaget växer ändå BNP i snabbare takt både 2025 och 2026.
Konjunkturåterhämtningen gör att läget på arbetsmarknaden gradvis förbättras. För 2025 blir arbetslösheten 8,6 procent för att därefter minska till 7,8 procent året därpå. Det är dock endast en liten del av arbetslöshetsnivån som varierar med konjunkturen. Merparten är i stället strukturellt betingad och påverkas i mindre grad av konjunkturåterhämtningen kommande år. I fördjupningsrutan Tudelad svensk arbetsmarknad beskrivs en del skillnader gentemot andra länder samt orsaker till att arbetslösheten inte sjunker mer i goda ekonomiska tider.
Inflation och räntepolitik är viktiga faktorer för hushållens och företagens ekonomiska förutsättningar. Sedan några månader tillbaka har inflationen i Sverige legat strax under inflationsmålet. Det har gjort att Riksbanken sänkt räntan ett flertal gånger från toppen på fyra procent. Framöver kommer räntan sänkas ytterligare för att landa på 1,75 procent innan nästa sommar. Detta frigör konsumtionsutrymme för bolånetagare och skapar bättre förutsättningar för investeringar framöver.