Under det omskrivna handelsmötet TTC i Luleå träffades internationella toppolitiker, företagare och näringslivsföreträdare. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, pekade på vikten av att underlätta för handel och investeringar.
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och digitalisering Margrethe Vestager, USA:s utrikesminister Antony Blinken, USA:s handelsminister Katherine Tai och USA:s näringsminister Gina Raimondo var på plats i Luleå under det pågående handelsmötet TTC. Bland annat besökte de SSAB:s anläggning för grönt stål, Hybrit.
Med på besöket var också bland andra utrikesminister Tobias Billström, EU:s kommissionär för inre marknad Thierry Breton, Energi- och näringsminister Ebba Busch och ordförande Jacob Wallenberg.
– Så mycket av det vi gör handlar om den gröna omställningen. Inte bara en omställning till en ren ekonomi utan till en ekonomi som skapar framtidens jobb som kommer påverka generationer långt in i framtiden, sade Antony Blinken, skriver Dagens Industri.
Under mötet stod Svenskt Näringsliv, med ordförande Jacob Wallenberg i spetsen, värd för en middag där 200 vd:ar, politiker och tjänstemän från USA, EU och Sverige var inbjudna. Bland andra deltog statsminister Ulf Kristersson.
I sitt tal under middagen underströk Jacob Wallenberg hur viktig relationen mellan EU och USA är och att TTC är det bästa internationella samarbetsforum vi har i och med frihandelsavtalet TTIP inte har realiserats.
– Wellcome to Halleluleå, avslutade han sitt anförande.
Även Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, lyfte fram betydelsen av handel och investeringar:
– Allt som har med den gröna omställningen att göra är viktigt för oss, inte minst i ljuset av EU:s ”Fit for 55” och USA:s IRA-paket. Vi behöver underlätta handel och investeringar både av varor och tjänster som förenklar den gröna omställningen.
– Om man bygger upp separata system skapas nya typer av handelshinder som ofta är värre än tullar.
Ett konkret utfall från mötet i Luleå är gemensamma standarder för laddstolpar för tunga elfordon.
– Till syvende och sist handlar det om att gå från stora ord om färdplaner och principer, till konkreta resultat som gemensamma laddsystem. När EU och USA sätter gemensamma standarder och regler undviker vi inte bara hinder oss emellan, men får i många fall andra länder med oss. Det gynnar alla, inte minst företagen.
Ai är också en viktig fråga på dagordningen:
– I både EU och USA tar man nu fram ny lagstiftning och nya bestämmelser kring AI. Att EU och USA kommer överens om gemensamma principer och ingångar till Ai är viktigt. Det är helt grundläggande att vi inte skaffar oss olika typer av reglering på Ai-området.
I botten ligger de geopolitiska utmaningarna:
– Alla frågor som diskuteras här i Luleå är brännheta för det svenska näringslivet: principer för Ai, gemensam vision för forskning och utveckling av 6G och regler på hållbarhetsområdet. När världen är så komplicerad som den är, med krig i Europa, ett utmanande Kina, energikris och inflation och geopolitiska spänningar är det helt avgörande att EU och USA sätter en gemensam riktning.
Frihandel och handelspolitikEUHandelFrihandelexportImport