Utredningen har enligt utredningsdirektiven haft att ta ställning till hur det nya EU-direktivet om företagens hållbarhetsrapportering ska genomföras och, i den utsträckning det behövs, belysa olika alternativ för att genomföra direktivet och redovisa för- och nackdelar med dem samt lämna nödvändiga författningsförslag.
Svenskt Näringsliv konstaterar att utredningens uppdrag i de delar som gäller företagens hållbarhetsrapportering har varit begränsat till genomförande av direktivet i svensk rätt. Svenskt Näringsliv tillstyrker i allt väsentligt dessa förslag. Det finns trots detta anledning att i detta sammanhang understryka att Svenskt Näringsliv, i den dialog som förts kring regelverket såväl i Sverige som på EU-nivå, framhållit att rapporteringskraven behöver vara proportionerliga och välbalanserade och stå i rimligt förhållande till såväl informationsbehov som företagens storlek och förutsättningar. För att inte missa målet och riskera att resurser som behöver läggas på konkret hållbarhetsarbete trängs undan av administrativa krav och formella rapporteringsregler hade större hänsyn behövt tas till de konsekvenser CSRD får för rapporterande företag.
Därutöver lämnar utredningen förslag till lagändringar som avser färdigställandet av årsredovisningen och om hur EU-direktivet om en jämnare könsfördelning i börsbolagens styrelser ska genomföras. Svenskt Näringsliv tillstyrker dessa förslag.