Den statligt finansierade forskningen utgör en stor samhällelig investering för Sverige med avgörande betydelse för vår framtida välståndsutveckling. Totalt omsätter sektorn runt 100 miljarder kronor om året, varav 40 miljarder kronor är statsanslag för forskning. Svenska företag tillhör samtidigt de mest forskningsintensiva i världen och står inför en massiv omställning när gammal teknik ska ersättas av moderna, klimatsmarta lösningar. Att vara en ledande kunskapsnation har aldrig varit viktigare.
I ljuset av detta är det förvånande att forskningspolitiken inte diskuteras mer i termer av effektivitet och samhällsnytta och att de stora reformerna lyser med sin frånvaro.
I kontrast står våra nordiska grannländer som till skillnad mot Sverige genomdrivit flera stora reformer under de senaste decennierna. Det bekräftar bilden av ett Sverige som historiskt har haft svårt att genomföra mer omfattande forskningspolitiska förändringar.
Den här rapporten är framtagen som ett bidrag till debatten om svensk forskning och forskningspolitik. Varför är området så svårreformerat? Vilken betydelse har politikerna? Vilken roll spelar övriga aktörer? Utan att ge absoluta svar har vi identifierat flera hinder och framgångsfaktorer som vi hoppas ska kunna utgöra en grund för en fortsatt viktig diskussion.