Företagen spelar en helt central roll för en hållbar utveckling och genomförandet av FN:s 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030, såväl nationellt som globalt. Handel och ett konkurrenskraftigt näringsliv är grundläggande förutsättningar för länders ekonomiska utveckling, vilket är nyckeln till en hållbar utveckling. Lösningar på många av de globala utmaningar som pekas ut i Agenda 2030 finns i näringslivet, inte minst vad gäller de ekologiska utmaningarna kring klimat, vatten och resursförbrukning, men även kring de sociala och ekonomiska utmaningarna.
Demokratiska, öppna och trygga samhällen med väl fungerande institutioner, baserade på alla människors lika värde och en tydlig äganderätt är basen för att uppnå hållbarhetsmålen. Ett livskraftigt näringsliv skapar möjlighet till försörjning och tillväxt och är en förutsättning för länders ekonomiska utveckling och fattigdomsbekämpning. Företag skapar arbetstillfällen och ger förutsättningar för ökad ekonomisk egenmakt åt människor och möjliggör ökad global jämlikhet.
Agenda 2030 tydliggör att alla tre dimensionerna i en globalt hållbar utveckling är odelbar enhet – ekonomi, miljö och sociala aspekter. Agendan visar därmed på nödvändigheten av att ha balans mellan olika samhällsmål.