Ett antal projekt av gemensamt europeiskt intresse, så kallade IPCEI, har genomförts eller pågår. Projekten möjliggör statligt stöd och främjar samverkan med andra aktörer inom den bransch som berörs. Men hur går det till att ansöka om att delta i ett sådant här projekt, hur ser processen ut och vad bör man som företag tänka på?
EU:s regler om projekt av gemensamt europeiskt intresse har hittills använts för att möjliggöra omfattande statliga stöd inom områdena mikroelektronik, batterier och vätgas. Fler projekt tycks vara på gång, bland annat inom molntjänster, läkemedel, halvledare och industritillverkning med låga koldioxidutsläpp. Reglerna beskriver dock inte själva processen särskilt tydligt, eller vad det innebär mer konkret för ett företag att ansöka om att delta i ett IPCEI.
Svenskt Näringsliv har därför låtit Copenhagen Economics utreda detta och vid webbinariet kommer de att presentera en handbok för svenska företags deltagande i IPCEI. Handboken innehåller bland annat tydliga beskrivningar av hur processen ser ut, vilka krav som ställs på företagen och vad ett företag bör tänka på innan det går in i ansökningsprocessen.
Vid webbinariet deltar även företrädare från det svenska elektromobilitetslaboratoriet SEEL. SEEL är en testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet, och beviljades stöd inom ramen för det så kallade första batteriprojektet. De berättar om sina erfarenheter från ansökningsprocessen.
Deltar gör även företrädare från Energimyndigheten, som har samordnat det svenska ansökningsförfarandet i båda batteriprojekten, och nu också i det pågående projektet IPCEI Vätgas. Vid webbinariet kommer de att ge en bild av hur IPCEI Vätgas har fortskridit hittills.
Webbinariet leds av Svenskt Näringslivs expert på konkurrens- och statsstödsfrågor Stefan Sagebro.
Livesändning på Internet. Länk skickas till din epost dagen innan.
Under webbinariet har du möjlighet att ställa frågor via en modererad chatt. Du kan också mejla dina frågor i förväg till stefan.sagebro@svensktnaringsliv.se.