Svenskt Näringsliv står bakom Parisavtalets målsättningar och EU:s netto-noll-mål för utsläpp av växthusgaser till 2050. Idealiskt skulle dessa målsättningar bäst uppnås genom internationellt bindande avtal och ett globalt pris för CO2. Med tanke på att denna typ av globala lösning inte kan väntas inom överskådlig framtid så måste Unionens klimatåtgärder vara anpassade till aktuella förutsättningar.
Svenska och europeiska företag ligger långt fram i utveckling och implementering av klimatneutrala eller koldioxidsnåla teknologier och produktionsprocesser. Samtidigt innebär ETS prissättning av utsläpp inom EU samt utfasning av fri tilldelning att europeiska företag i avsaknad av CBAM drabbas av ojämn konkurrens från företag i länder med mindre ambitiösa klimatåtgärder. CBAM är i detta sammanhang en viktig del av EU:s politik för att uppnå en nettonollutsläpp till 2050 och syftar till att motverka att minskade utsläpp av växthusgaser inom EU neutraliseras av ökande utsläpp utanför EU.
CBAM måste ha målsättningen att effektivt och ändamålsenligt motverka risken för koldioxidläckage samtidigt som den administrativa bördan för företagen begränsas så mycket som möjligt. Konkurrensneutralitet måste vara en vägledande princip såväl gällande kostnaderna för utsläppsrätter och certifikat i ETS respektive CBAM, som gällande den administrativa bördan för företagen i respektive system. Svenskt Näringsliv anser därför att det är positivt och nödvändigt för systemets legitimitet att CBAM-förordningen ses över med syfte till förenklingar. Det finns mycket stor potential när det gäller att minska den administrativa börda för företagen som CBAM innebär, speciellt vad gäller att ändra tröskelvärdet. Det är samtidigt viktigt att mekanismens ursprungliga syfte och ambitionsnivå värnas samt att de risker som finns för kringgående av CBAM minimeras.