Ekonomer ger tummen upp till beskedet om sänkt marginalskatt i budgeten. ”Krävs för att få tillväxt”, säger Fredrik Carlgren, nationalekonom, och påpekar att åtgärden inte kommer att kosta staten någonting.
Tidöpartierna föreslår att avtrappningen av jobbskatteavdraget tas bort i budgeten för 2025. Enligt förslaget ska marginalskatten sänkas med tre procentenheter från 55 till 52 procent. Satsningen kostar statskassan 4,7 miljarder, men regeringen hoppas att den blir självfinansierad genom att fler kommer att arbeta mer.
– Det är ett mycket bra beslut. Avtrappningen har bidragit till att höja den högsta marginalskatten i Sverige. Detta har minskat drivkraften till arbete och högre utbildning samt hållit tillbaka produktivitetsutvecklingen, säger Fredrik Carlgren, nationalekonom.
Han menar att avtrappningen, som infördes under Löfven-regeringen 2016, har varit ett skadligt inslag i skattesystemet, vilket stöds av forskning från IFAU:s (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).
– Det är mycket bra att den nu försvinner. Analyserna har också visat att den kan tas bort med full självfinansiering för de offentliga finanserna. Vi hamnar också närmare utgångspunkten för skattereformen 1991, det vill säga att man alltid ska få behålla hälften av en löneökning.
Jacob Lundberg, nationalekonom på IFN, är inne på samma spår.
– Jag tycker det är väldigt positivt. Det större reformutrymmet gör att man har råd att satsa mer, och detta rättar till misstaget som gjordes när utfasningen infördes 2016. Utfasningen gjorde det mindre lönsamt att öka sin inkomst, och enligt forskning från IFAU var den effekten var så stor att det inte ens ledde till ökade skatteintäkter, säger han.
”När den försvinner kommer arbetsutbudet i många viktiga specialistyrken att öka och det blir lönsammare att utbilda sig.”
Han får medhåll från Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
– Avtrappningen av jobbskatteavdraget är en orsak till att Sverige har den näst högsta marginalskatten på arbete. När den försvinner kommer arbetsutbudet i många viktiga specialistyrken att öka och det blir lönsammare att utbilda sig, säger han i ett pressmeddelande.
”Ju högre marginalskatterna är, desto större blir den samhällsekonomiska skadan.”
Sverige är dock fortfarande ett särfall när det gäller marginalskatter och det behövs mycket mer för att förbättra tillväxtförutsättningarna, understryker Fredrik Carlgren.
– Det är ytterst få länder som har så höga marginalskatter som Sverige. Att man nu sänker den med tre procentenheter är inte en jättestor förändring, men ett steg i helt rätt riktning och detta är en del av det som krävs för att lyckas, säger han.
Skatt på arbete