Svenskt Näringsliv vill införa en rak kontantmetod vid momsredovisningen. Synpunkter har framförts att förslagets spärregel inte är förenlig med EU-rätten. I en undersökning dras slutsatsen att spärregeln bör utformas som en presumtionsregel, en spärregel som kan frångås om det inte är fråga om bedrägeri eller missbruk.
Momsreglerna upplevs av företagen som en av de mest komplicerade skatterna som medför stor administrativ börda. Reglerna måste hanteras korrekt för varje transaktion, i varje faktura och varje dag.
– Förenklingar, förbättringar och moderniseringar som görs av momsregler påverkar därför det dagliga livet för en företagare och borde därför prioriteras. En sådan förbättring är att införa en så kallad rak kontantmetod för de allra minsta företagen, säger Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringsliv presenterade förslaget om en rak kontantmetod för de allra minsta företagen år 2012. Det skulle innebära en förenkling och förbättring av momsregelverket som berör 500 000 skattskyldiga och som kan ske utan minskade skatteintäkter (se länk)
För att förhindra eventuella bedrägerier föreslogs då en spärregel för transaktioner mellan närstående. Det har dock ifrågasatts om en sådan spärregel är förenlig med gällande EU-rätt.
Svenskt Näringsliv har därför bett docent Oskar Henkow vid Lunds Universitet att kommentera om det är förenligt med EU:s mervärdesskattedirektiv (2006/112/EU). Oskar Henkows slutsats är att den föreslagna 90-dagars gränsen i kombination med en rak kontantmetod istället bör utformas som en så kallad presumtion. Denna bör kompletteras med en begränsningsregel som gör det möjligt att frångå regeln utom i fall som handlar om fall bedrägerier eller missbruk.
Skatter