Regeringens satsning på yrkesutbildningen för vuxna är väldigt viktig för näringslivets kompetensförsörjning. Men det är för mycket fokus på resurser, snarare än de strukturreformer som krävs för att stärka vuxenutbildningen för vuxna, skriver Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning.
Redan i dag blir en stor andel av de avsatta medlen aldrig omsatta till utbildning, vilket innebär att medel för fler studieplatser inte nödvändigtvis kommer att lösa de utmaningar som finns inom yrkesvux. Det som framför allt behövs är ett bredare utbildningsutbud, förbättrade förutsättningar för studerande att fullfölja utbildningarna och för anordnare att erbjuda utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens kompetensbehov.
En rad reformer behöver nu komma på plats för att stärka yrkesvux roll som kompetensförsörjare till näringslivet.
En av dessa reformer är stärkta planeringsförutsättningar för kommuner och utbildningsanordnare inom yrkesvux. Därför välkomnar Svenskt Näringsliv regeringens förslag om att kommunerna ska kunna ansöka om och få beslut om statsbidrag i upp till två år i stället för dagens ett år. Det stärker möjligheterna till ett bredare och stabilare utbud av utbildningar inom yrkesvux”
Utöver detta behöver ersättningen per utbildningsplats bättre motsvara de faktiska kostnaderna för att bedriva en viss typ av yrkesutbildning. Det är viktigt för att få till stånd dyrare utbildningar som annars ofta prioriteras bort.
Om nu ytterligare resurser tillförs yrkesvux är det viktigt att de läggs på rätt saker.
Yrkesvuxutredningen lämnade i sitt betänkande i våras förslag om att utbildningsanordnare inom Yrkesskola (pågående försöksverksamhet i Nationell yrkesutbildning) ska kunna ansöka om extra statsbidrag för att kunna skicka studerande till branschskolor. Ett viktigt och bra förslag. Svenskt Näringsliv vill att samma möjlighet ska finnas för utbildningsanordnare inom yrkesvux, att dessa anordnare ska kunna ansöka om extra medel från Skolverket för att kunna skicka studerande till branschskolor. Detta är viktigt för att kunna bredda utbildningsutbudet genom vuxenutbildningen men också för att öka kvaliteten inom utbildningen.
Om nu ytterligare resurser tillförs yrkesvux är det viktigt att de läggs på rätt saker. Förslaget om finansiering för fler platser inom yrkesvux skulle göra mer nytta om medlen i stället användes för att stärka förutsättningar att anordna ett brett utbud av hög kvalitet och för att stötta de individer som behöver extra hjälp igenom utbildningen. På så vis kan fler klara sin yrkesutbildning för arbete i branscher som är i stort behov av kompetens.
Framtidens yrkesutbildningYrkeshögskolanVuxenutbildninggymnasial yrkesutbildning