Det finns utrymme att förbättra svensk skola. För att friskolorna än bättre ska bidra positivt till utbildningsväsendet, vill vi se en översyn av friskolesystemet, skriver Karin Johansson, vice vd, och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
För att långsiktigt stärka svensk konkurrenskraft och det svenska företagsklimatet måste utbildningspolitiken i varje led underlätta vår kompetensförsörjning.
Mycket går i rätt riktning. Grundskolan är på rätt väg. Kunskapsfallet sedan sekelskiftet är återtaget för elever med svensk bakgrund. Också för elever med utländsk bakgrund förbättras nu resultaten. Bland elever med inhemsk bakgrund når Sverige toppositioner i såväl PISA- som TIMMS-proven.
Även om utvecklingen går åt rätt håll finns det dock utrymme för förbättringar i den svenska skolan.
För att vi ska komma framåt, måste fixeringen vid driftsformer släppas. När vi nu ser tydliga tecken på resultatförbättringar i skolan, samtidigt som andelen elever i friskolor är större än någonsin, framstår det som världsfrånvänt att hävda att friskolor är en orsak till de problem som finns i den svenska skolan. Tvärtom tyder forskning på att friskolorna har bidragit till den goda resultatutvecklingen.
Konkurrensen från friskolorna har bidragit till att även de kommunala skolorna blivit bättre. Vi kan se detta i sambandet i grundskolan mellan en ökad friskoleandel i en kommun och generella förbättringar i kunskaperna i kommunen. Detta beror sannolikt på en positiv konkurrenseffekt som höjer elevprestationerna även i kommunala skolor. Tillgängliga utvärderingar visar att kunskapsresultaten inom grundskolan är något högre för friskolor än för kommunala skolor.
Alla reformer måste dock kontinuerligt vårdas. Flera reformer för att stärka kvaliteten både i fristående och kommunala skolor har genomförts under det senaste dryga decenniet, till exempel att Skolinspektionen startats och givits skarpare verktyg för att ingripa mot skolor som inte är bra. Det är viktigt att Skolinspektionen ägnar kraft i tillsynen också gentemot kommunala skolor. Alla skolor som inte håller måttet måste inom en kort tid visa på kvalitetsförbättringar eller läggas ned.
För att friskolorna än bättre ska kunna bidra positivt till utbildningsväsendet, vill vi se en översyn av friskolesystemet. Svenskt Näringsliv publicerar idag en rapport där vi preciserar de utgångspunkter som vi anser att en sådan översyn bör innefatta. Fyra viktiga utgångspunkter för en sådan översyn är följande.
En väl fungerande skola, med höga krav på baskunskaper och kritiskt och kreativt skolade elever, är avgörande för näringslivet. Den svenska grundskolan är på väg åt rätt håll, men det är dags att sluta betrakta skolan som ett politiskt slagfält. Friskolesystemet och friskolorna ger ett avgörande bidrag till den svenska skolan genom att skapa valfrihet och ge utrymme för pedagogisk mångfald och innovationer. Men systemet behöver reformeras så att det långsiktigt stärks och bidrar till att hela den svenska skolan fortsätter att utvecklas. Svenskt Näringsliv är angeläget att bidra i detta arbete.
Fristående skolorGymnasieskolaGrundskola