Idag lägger Svenskt Näringsliv fram sina förslag inför den nya STEM-strategi som presenteras senare i höst. Målet måste vara att Sverige ska vara bäst i matte och NO-ämnena i Europa 2035, skriver Karin Johansson, vice vd, och Mia Bernhardsen, chef för kompetensförsörjning, på DI debatt.
Idag lägger Svenskt Näringsliv fram sina förslag inför den nya STEM-strategi (science, technology, engineering and mathematics) som presenteras senare i höst. Politiska strategier tenderar att bli innehållslösa och oprecisa. Det har vi inte råd med nu. Därför föreslår vi åtgärder på nya nationella utvärderingsbara förbättringsmål samt flera genomgripande reformer.
Sverige är av tradition en stark ingenjörsnation. En rad välkända svenska företag bygger sin verksamhet på innovationer och lösningar som har sin grund i naturvetenskaplig och teknisk utbildning och forskning – i klassisk ingenjörskonst. Vi är med rätta stolta över dem. Tillsammans har de lagt grunden för det moderna Sverige – vårt välstånd och vår välfärd. Men den grunden är nu hotad.
Svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar har fallit under flera år, intresset för naturvetenskapliga och tekniska gymnasieutbildningar är svagt och avhoppen på universitetens ingenjörsprogram är höga. De trenderna måste brytas. Tydliga mål skärper fokus i det politiska arbetet, gör att rätt åtgärder kan prioriteras och att ansvar för utvecklingen kan utkrävas. Ett övergripande mål i vår nationella STEM-strategi bör därför vara att Sverige är bästa EU-land i de båda välrenommerade mätningarna PISA och TIMSS 2035.
Ska vi lyckas krävs insatser genom hela utbildningskedjan från förskola till forskning. Därför föreslår vi även fyra särskilt viktiga förbättringsmål:
Om dessa ambitiösa men viktiga mål ska kunna förverkligas behöver utbildningspolitiken läggas om i flera avseenden. Vi vill särskilt peka ut tre avgörande reformområden:
Vi ser nu fram emot att regeringen före årets slut ska presentera deras STEM-strategi. Sverige är idag ett av få länder som inte har en sådan strategi. Vi förväntar oss inget mindre än ett samlat grepp och en rejäl uppryckning med tydliga mål och skarpa reformer. Att Sverige ska vara bäst på STEM i Europa 2035 bör vara utgångspunkten om svenska företag ska kunna fortsätta göra Sverige rikare, grönare och mer konkurrenskraftigt även i framtiden.
Högskola och universitetGrundskolaGymnasieskola