Under de senaste årtiondena har välfärden fått allt fler privata utförare med offentlig finansiering. Regeringar av olika politisk färg har genomfört reformer som inte bara ökat utbud och tillgänglighet utan också lett till högre kvalitet, fler innovationer och bättre kostnadskontroll. Samtidigt har valfriheten stärkt medborgarnas egenmakt. Trots dessa framgångar handlar debatten ofta om vinstfrågan eller om privata kontra offentliga huvudmän. Det vore mer relevant att fokusera på hur alla aktörer kan bidra till att framtidssäkra välfärden. Att minska konkurrensen eller införa vinstförbud skulle riskera att kväva de innovationer och de förbättringar som välfärdssektorn behöver.
Välfärdsmarknaderna behöver en utvecklingsagenda med bland annat följande delar:
• Säkerställ regelverk som främjar innovationer, kvalitet och kundnytta samtidigt som de hindrar oseriösa aktörer.
• Stärk tillsyn och uppföljning av både offentliga och privata aktörer så att brister åtgärdas snabbt och högsta möjliga kvalitet upprätthålls.
• Arbeta systematiskt i kommuner och regioner för att konkurrensutsätta välfärdstjänster och enheter som inte behöver vara i offentlig regi.
• Säkerställ konkurrensneutralitet genom att offentliga och privata utförare har jämlika villkor och samma kvalitetskrav.
• Inför konkurrensneutrala ersättningssystem där skattemedel inte kan användas för att exempelvis täcka underskott i offentliga verksamheter.
• Ta fram kvalitetsmått som gör att medborgarna kan göra informerade val. Genom dessa åtgärder kan vi skapa en starkare och mer dynamisk välfärdssektor som fortsätter att leverera högkvalitativa tjänster till alla medborgare.