Det finns forskning som visar att de som drivit UF-företag oftare blir företagare än andra, de klarar sina studier bättre och väljer de en karriär som anställd så blir de oftare chefer och får bättre lön. Därför borde fler unga få chansen att driva UF-företag, menar Carola Lemne som är ordförande för Ung Företagsamhet (UF).
Ung Företagsamhet, eller i dagligt tal UF, startades 1980 i Sverige. UF är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Med tanke på att svenskar utgör ca två procent av EU:s befolkning är det ganska enastående att 10 procent av unionens UF-företag finns just i Sverige.
– 560 000 elever har drivit UF-företag sedan starten. Vårt mål till läsåret 2025/26 är att 45 000 UF-Företagare i landet ska driva UF-företag (och bli intygsberättigade). Förra läsåret var det 31 000 UF-företagare som blev intygsberättigade. Innevarande läsår har drygt 37 000 elever registrerat sig. Sedan 2010 arbetar vi inom Ung Företagsamhet även på grundskolan. Även här är målen inför 2025/26 högt satta, vi hoppas att 45 procent av alla grundskolor använder vårt material. Förra året var det ungefär 13 procent, berättade Carola Lemne på SME-kommitténs aprilmöte.
UF jobbar på flera olika sätt parallellt. I grundskolan finns bland annat läromedel på tema ekonomi där eleverna får fundera över ”var pengar kommer ifrån”. Inspirationsföreläsningar, även digitalt, görs. Undersökningar har visat att 89 procent av lärarna tycker att UF är ett roligt inslag i undervisningen och 86 procent tror att det ger eleverna en positiv bild av entreprenörskap.
På gymnasiet är genomslaget olika beroende på program.
– I program inom ekonomi och handel ingår entreprenörskap i läroplanen och det fungerar bra. Entreprenörskapskursen borde vara obligatorisk på fler gymnasieprogram så fler får chansen att träna sina entreprenöriella förmågor. Oavsett om eleverna blir företagare eller anställda visar forskningen att det finns tydliga vinster.
Många företagare är engagerade i Ung Företagsamhet och det är oerhört uppskattat.
– Det är viktigt att hjälpa morgondagens entreprenörer men det är också en inspirerande upplevelse för företagaren som engagerar sig, avslutade Carola Lemne.
SME-kommitténUng Företagsamhet