För många små och medelstora företag är krångliga regelverk ett stort hinder för utveckling och tillväxt. För att skapa en mer gynnsam miljö för företagare måste lagstiftare och myndigheter fokusera på att förenkla och förtydliga regelverken.
På SME-lunchen i riksdagen i början av oktober lyfte företagare fram hur komplex byråkrati och oförutsägbara regler slukar tid och resurser – tid som i stället skulle kunna läggas på att utveckla affärerna. Hela 46 procent av företagen upplever en tyngre regelbörda nu än för två år sen enligt Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
– Det är vårt ansvar att skapa en förutsägbar och kostnadseffektiv regelmiljö där företag kan växa utan att hindras av onödigt regelkrångel. Vi behöver stärka samarbetet mellan myndigheter och säkerställa att regler verkligen reflekterar företagens verklighet, säger riksdagsledamot Lars Beckman, (M), ledamot i civilutskottet.
Stefan Fritzdorf, företagare i bageribranschen sedan många år, har följt utvecklingen på nära håll genom sina verksamheter.
– Många regler saknar tydlighet, och vi får många gånger ingen enhetlig vägledning från myndigheter. Det känns ofta som att vi står inför en djungel av regler utan karta och kompass. Framhastad implementering av EU-direktiv, såsom skett med Förpackningsdirektivet, är exempel på regler som gör vardagen onödigt komplicerad, inte bara för oss företagare utan även för myndigheterna.
Stefan Fritzdorf menar därför att det är hög tid för politiken att ta krafttag mot det onödiga regelkrånglet som tynger Sveriges små och medelstora företag.
– Genom tydligare och mer förutsägbara regler kan vi skapa en företagsmiljö där entreprenörer kan fokusera på att utveckla sina verksamheter i stället för att fastna i byråkrati. Låt oss göra det lättare för företagare att göra rätt – det tjänar hela samhället på.
Vad behövs framåt?
Bättre konsekvensanalyser och stärkt Regelråd
Under samtalet i riksdagen påpekades behovet av konsekvensanalyser för att bedöma hur ny lagstiftning påverkar företagen. Politiker och företagare var eniga om att Regelrådets mandat måste förstärkas och att det är viktigt att kunna begära kompletteringar vid undermåliga konsekvensutredningar. Varje lagförslag bör åtföljas av en grundlig analys som tar hänsyn till företagens verklighet.
Ökad transparens och efterlevnad av rådets rekommendationer
Regeringen uppmanas att följa rekommendationerna från Implementeringsrådet och Förenklingsrådet. Under mötet i riksdagen efterfrågades att eventuella avsteg från dessa råd ska motiveras och publiceras på en öppen plattform. Genom ökad transparens kan företagare få bättre insyn i beslut som påverkar deras verksamhet.
Regelutvärdering och slopande av onödiga regler
Alla regler bör utvärderas regelbundet för att säkerställa att de uppnår sitt syfte och inte skapar mer kostnader än nytta. Om syftet med en regel inte uppnås, eller om den innebär mer kostnad än nytta, bör den justeras eller tas bort. Detta var ett av de tydliga medskicken från företagare under SME-lunchen.