2018 gick i raketfart och nu är det snart 2019. Ett intensivt valår är till ända men med ett sömnigt efterspel. Det är dock inte känslan ute hos de halländska företagen, utan där är det full fart framåt i den digitala ekonomin på digitala plattformar. Så det är dags att vakna nu, här går det undan.
Snart närmar vi oss 2020 och ett år går fort. Det är något jag tänker på allt oftare. Kanske beror det småbarnsåren, att jag i våras fyllde 40 år eller är det ett annat tempo i dagens samhälle där utvecklingen går allt snabbare? Troligen en kombination av allt. Det är även intressant att 2018 är det år där jag har levt en längre tid med en mobiltelefon, än utan. Nu är den ett av mina viktigaste verktyg både i arbetet och privat med alla tjänster och möjligheter som erbjuds. Den digitala revolutionen med dess datalagring är här och jag är mitt i den.
Antingen ser man den digitala ekonomin som ett hot eller en möjlighet. Oavsett tror jag att det innebär att vi alla ständigt måste utveckla oss – som individer, företag och samhället i stort. Därmed så måste det politiska etablissemanget vakna och gå från maktpositionering till att driva och genomföra viktiga reformer. Först då kan de svenska företagen stå starka i den internationella konkurrensen och som i sin tur bidrar med skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Då kanske vi bättre kan klara utmaningarna med kompetensförsörjningen, där många frågor ligger på politikernas bord. En av de absolut viktigaste frågorna för företagen i Halland.
En bättre kompetensförsörjning innebär att hela utbildningssystemet – från grundskola till högskola och forskning – måste stärkas. Det behövs också skatter som uppmuntrar till utbildning och ansvarstagande. I digital ekonomi krävs även en dynamisk och flexibel arbetsmarknad som hänger med i behovet av utveckling. Här krävs bland annat en modernisering som både stärker omställningstryggheten för medarbetare och ökar förutsägbarheten för företagen. Utöver det måste även rörligheten på bostadsmarknaden öka. Just nu är det många äldre som avstår från att flytta från större till mindre bostäder. Det innebär att unga människors steg till eget boende försvåras.
Självklart kan önskelistan göras lång inför 2019. Men en av de viktigaste önskningarna är att visa uppskattning till de som har satsat så mycket för sin idé eller produkt, som i sin tur skapar arbete, inkomst och gemenskap för andra. Att det finns en fin gemenskap i Halland som bådar gott för framtiden. Att politikerna vill lära sig mer om de halländska företagens förutsättningar och prioriterade frågor samtidigt som engagemanget är stort från företagen.
Nu tar vi gemenskapen och engagemanget vidare till nya nivåer under 2019, som i sin tur kanske kan få fart på reformerna kommande mandatperiod. För vi behöver inte prata mer om digitaliseringen, reformbehoven och att allting går allt snabbare. Vi är mitt upp i den och nu det gäller det att hänga med.
ÅRSKRÖNIKA.