Då närmar sig då 2018 sitt slut och 2019 knackar på dörren. Så vad har vi då gjort för att förbättra förutsättningarna för företagande i Västra Götaland under året…
Tillsammans med många engagerade företagare runt om i länet har det hänt mycket för att påverka vardagen för företagen i en positiv riktning. Över 700 företagare har, tillsammans med nästan lika många politiker och kommunala tjänstemän, mött upp i länets kommuner för att diskutera företagsklimatet och dess utveckling och hur man vill se företagsklimatet utvecklas framåt. På det kommunala planet har vi sett hur vi fått fokus på företagsklimatet genom åren och hur det blir bättre för varje år som går, men på det nationella planet går det tyvärr sämre.
Under våren erbjöd vi många av riksdagskandidaterna, både nya och de som redan representerade länet, att följa med oss ut och besöka företag. Tack vare företagares vilja att ta emot och berätta om livet som företagare och de utmaningar man ser resulterade det i många bra och viktiga samtal om företagens vardag i olika branscher och av olika storlek. Vi vet också att det i ett nästa skede också lett fram till lagförslag och utredningar i riksdagen. Och vi väntar nu på att de ska klubbas i riksdagen.
Även efter riksdagsvalet har vi möjliggjort för engagerade företagare att träffa riksdagspolitiker för att berätta om hur regelverk och förslag förändrar spelreglerna och hur detta skapar osäkerhet. Det är genom företagen vilja att växa och utvecklas som välvärd skapas och genom att ta kloka beslut kan man stötta företagens utveckling och möjligheter till att växa. Och på så vis också skapa ytterligare resurser till välfärden.
Som det ser ut just nu kommer vi inte ha någon regering på plats förrän tidigast under andra halvan av januari nästa år. Det betyder att vår riksdag ligger flera månader efter i beslut som är viktiga för företagandet och Sverige och för vår konkurrenskraft på en internationell marknad och vår position som attraktivt land att leva och verka i.
Så vad står då på önskelistan för 2019?
Överst och alltid lika viktigt är kompetensförsörjningen. Behovet att se över utbildningssystemet och att stärka utbildningskedjan, från förskola till högskola är stort.
För att ge fler chansen att ge de som står utanför arbetsmarknaden behöver vi reformera arbetsmarknaden och sänka kostnaden för att anställa.
Och ytterligare önskningar finns kring att skapa bättre förutsättningar för företagen och företagandet i Sverige.
Vill vi ge företagen och alla företagsamma människor viljan att fortsätta sina verksamheter, samtidigt som de skapar arbetstillfällen och välfärd för oss alla, måste näringslivsfrågorna prioriteras mycket högre av våra politiker än vad som görs idag. Och de måste ges de bästa förutsättningarna för att fortsätta kunna vara framgångsrika.
Så under 2019 kommer vi, tillsammans med engagerade företagare, fortsätta göra vårt yttersta och fortsätta att arbeta för ett bättre företagsklimat och för bättre förutsättningar för företagen.
Men innan dess vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Med vänliga hälsningar,
Anna
ÅRSKRÖNIKA.